Groningen overweegt nieuw theater

GRONINGEN, 31 JAN. De gemeente Groningen overweegt in de binnenstad een nieuwe schouwburg te bouwen. De huidige Stadsschouwburg, die in dat geval wel in gebruik blijft, is te klein voor grootschalige producties. Het stadsbestuur vreest dat anders opera's, musicals en populaire cabaretiers te duur worden voor Groningen.

Een gemeentelijke werkgroep heeft de capaciteitsproblemen in kaart gebracht en vier oplossingen voorgesteld. Naast een nieuw theater behoort verbouwing van de huidige schouwburgzaal tot de mogelijkheden. Ook zouden in het Martinihal-complex meer theatervoorstellingen gegeven kunnen worden. Meer subsidie voor grote produkties en prijsverhogingen van toegangskaarten zijn andere mogelijkheden.

Groningen heeft met een schouwburg met 770 stoelen minder capaciteit in zijn theater dan kleinere plaatsen als Leeuwarden en Drachten. De Stadsschouwburg is ruim tien jaar geleden voor vijftien miljoen gulden verbouwd. In 1991 stak de gemeente Groningen nog 16 miljoen gulden in uitbreiding van cultureel centrum De Oosterpoort.