Gepensioneerden in Rusland krijgen er 25 gulden per maand bij, mijnbouw ontvangt 3,5 miljard; Clinton wil dat IMF Rusland lening verstrekt

WASHINGTON, 31 JAN. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moet Rusland een lening van 9 miljard dollar verstrekken. Dat is de mening van de Amerikaanse president Bill Clinton.

Hij deed zijn uitlatingen gisteren in Washington aan het begin van zijn ontmoeting met de Russische premier Viktor Tsjernomyrdin. De opvattingen van Clinton vergroten de kans dat het IMF Rusland de lening verstrekt, ondanks de twijfels van de internationale financiële gemeenschap over de ernst van de Russische hervormingen.

Het IMF onderhandelt momenteel met Rusland over de voorwaarden van de lening. In internationale monetaire kringen is de laatste tijd de vraag gerezen of het fonds de lening nog wel moet verstrekken gezien de vele personele wijzigingen die de Russische president Boris Jeltsin in zijn regering heeft doorgevoerd. De veranderingen wijzen op een aanpassing van het economisch beleid, al houdt Jeltsin nog altijd vol dat daarvan geen sprake is.

Clinton verklaarde dinsdag ervan zeker te zijn dat Rusland flinke vooruitgang boekt op de weg van economische hervormingen. Hij zei overtuigd te zijn door Jeltsin met wie hij vorige week een telefoongesprek voerde. De Amerikaanse president zal bij de Russische premier de noodzaak tot handhaving van het economisch beleid onderstrepen. Dat leidt immers tot “een grotere veiligheid en meer welvaart voor het Russische volk,” zo verklaarde een woordvoerder van het Witte Huis. Tsjernomyrdin herhaalde het standpunt van zijn president, al liet hij wel weten dat de hervormingen in Rusland enige “correcties” behoeven zoals ook de onlangs aangestelde nieuwe regeringsleden in Moskou al verklaarden. De VS zullen over deze uitlating nader uitleg vragen. (AFP, Reuter, DPA)