Foto

Foto: BOGOTÁ - Ongeveer duizend vrouwen demonstreren met de Colombiaanse vlag, gisteren in het centrum van de Colombiaanse hoofdstad, Bogotá. Zij eisen het aftreden van president Ernesto Samper. Begin vorige week verklaarde Fernando Botero, de leider van de verkiezingscampagne van Samper in 1994, dat de president op de hoogte was van donaties van het Cali-cocaïnekartel. Van vele kanten is sindsdien op het aftreden van de president aangedrongen. Op een speciale zitting van het Colombiaanse Congres over de politieke crisis bekende gisteren senator Maria Izquierdo, lid van Sampers Liberale Partij en voormalig medewerkster van Sampers verkiezingscampagne, dat de president haar in 1994 had opgedragen een contante donatie van dertigduizend dollar op te halen. Deze donatie was volgens haar afkomstig van het Cali-kartel. Senator Izquierdo werd na haar bekentenis gearresteerd wegens haar rol in de transactie. Samper heeft het Congres voorgesteld een parlementair onderzoek naar de drugsgeld-affaire te heropenen. In december staakte een parlementaire commissie dit onderzoek wegens gebrek aan bewijs. De president haalde tijdens zijn toespraak uit naar Botero en andere voormalige medewerkers van zijn campagne die in zijn ogen de rol van “berouwvolle heiligen” spelen. (Foto AP)