Er warmpjes bij zitten; Hoe lang duurt het voordat energie besparende maatregelen zich terugverdienen (in jaren)

De koude oostenwind, de lage temperaturen en de nieuwe ecotax maken het aantrekkelijker dan ooit om te investeren in energiebesparende maatregelen.

Het rendement van de verschillende investeringen loopt sterk uiteen. Wie enkele tientallen guldens steekt in radiatorfolie heeft dit al na een half jaar terugverdiend. Ruud de Vos, onderzoeker bij CEA, een adviesbureau voor energie en milieu, legt uit dat de jaarlijkse besparing op de energiekosten bij een grotere uitgave - zoals spouwmuurisolatie - hoger is dan bij een beperktere maatregel zoals bijvoorbeeld radiatorfolie. Het duurt langer om een grote investering terug te verdienen, maar uiteindelijk loont het meer.

Sommige klussen kunnen gemakkelijk zelf worden uitgevoerd. De terugverdientijd van het aanbrengen van dakisolatie wordt hierdoor van 6,6 jaar teruggebracht tot iets meer dan anderhalf jaar. Subsidies gelden overigens alleen voor het professioneel laten aanbrengen.

De ecotax is ingevoerd om het energieverbruik terug te dringen. Het huidige kabinet heeft tegelijkertijd de subsidies voor het aanbrengen van isolatie sterk teruggebracht. In 1992 kreeg men een subsidie van 350 gulden, nu is dat maar 150 gulden.

    • Carina de Walle