Computer berekent: Muster nu nummer 1

ROTTERDAM, 31 JAN. Thomas Muster is vanaf maandag de nummer één op de wereldranglijst. De Oostenrijkse tennisser gaat André Agassi voorbij. De 28-jarige Muster is dan de dertiende prof die de ATP-ranking aanvoert.

Muster, vorig jaar goed voor twaalf toernooizeges, is maandag de eerste Europeaan bovenaan de wereldranglijst sinds Boris Becker, in 1991. Sindsdien was het de beurt aan de Amerikanen Jim Courier, Pete Sampras en André Agassi.

De internationale tennistop heeft na het grand-slamtoernooi van Melbourne vrij genomen. Alleen Agassi verliest daardoor punten. Vorig jaar haalde hij vlak na de Australian Open 204 punten in San José.

In het rijtje van veertien beste toernooien maakt San José daarom maandag plaats voor het toernooi van Hamburg, waar de Amerikaan vorig jaar 88 punten haalde. Agassi heeft maandag 4.379 punten, Muster blijft op 4.474 staan.

Ilie Nastase was in 1973 de eerste nummer één van de ATP-ranglijst. Daarna volgden John Newcombe, Jimmy Connors, Björn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Mats Wilander, Stefan Edberg, Boris Becker, Jim Courier, Pete Sampras, André Agassi en maandag Muster.

Vóór de Australian Open voerde Pete Sampras nog de computerranglijst aan. De Amerikaan verloor in Melbourne veel punten door een nederlaag in de derde ronde tegen Mark Philippoussis. Binnenkort kan Sampras in Rotterdam zijn geschonden blazoen weer oppoetsen. De 24-jarige Amerikaan staat op de voorlopige inschrijflijst voor het tennistoernooi in Ahoy', in de week van 4 tot en met 10 maart.

De toernooileiding wilde gisteren de mogelijke deelname van Sampras niet bevestigen. “We ontkennen en bevestigen nu niets. Ik kan alleen zeggen dat we met z'n allen nog steeds heel druk bezig zijn een echt grote te contracteren”, zei woordvoerster Marianne Bonthuis.

Toernooi-directeur W. Buitendijk probeert al jaren tevergeefs een sterke Amerikaan naar Nederland te lokken. Eerdere pogingen mislukten steeds, omdat Amerikaanse topspelers zich liever in Indian Wells dan in Rotterdam voorbereiden op het belangrijke toernooi van Key Biscane.

“We hebben van alles geprobeerd, samen met andere Europese toernooidirecteuren enorme bedragen geboden, maar de Amerikanen hebben gewoon geen trek in deze periode naar Europa te komen”, beweerde Buitendijk vorig jaar.