BOUZA AUX NOISETTES

Tijdens de ramadan wordt deze delicate notencrème veelvuldig gegeten in Tunesië. Ooit werd dit traditionele toetje bereid met gierstemeel en fijngewreven noten en zaden die tezamen tot een lichtgebonden crème werden geroerd boven een houtskoolvuurtje. Tegenwoordig doet men het allemaal wat makkelijker. Dit eigentijdse recept voor bouza is afkomstig van Chiheb Ben Rhouma, chef-patissier van een uitstekend restaurant in Sidi Bou Said - een witgekalkt stadje met hemelsblauwe deuren op een heuvel aan zee voorbij Carthago. Aan de vooravond van ramadan keek ik hoe de blondgekroesde Chiheb een grote hoeveelheid bouza aux noisettes maakte voor de komende feestelijkheden. 's Nachts speurde ik de sterrenhemel af boven de baai van Tunis op zoek naar dat eerste sikkelvormige sprankje maanglinster dat het begin van de ramadan zou markeren. Tevergeefs, de bouza moest nog zeker een etmaal in de koeling blijven.

Voor zes tot acht porties: 100 gram gepelde hazelnoten 1 liter volle melk 120 gram suiker 60 gram maïzena 2 zakjes vanillesuiker 4 eierdooiers 1 eetlepel sinaasappelbloesemwater (facultatief) geroosterde pijnboompitten

Rooster de hazelnoten op een bakplaat in een hete oven rondom goudbruin. Maal ze tot een vettig poeder in een koffiemolen of een food processor. Breng 6 deciliter van de melk, suiker en hazelnootpoeder al kloppend tegen de kook aan tot de suiker is opgelost en het poeder met de melk is vermengd. Laat de melk van het vuur af even trekken. Vermeng de maïzena met de resterende melk en roer er vervolgens eierdooiers, vanillesuiker en sinaasappelbloesemwater door. Giet de 'hazelnootmelk' door een puntzeef (of fijnmazige bolzeef) in schone pan. Klop het maïzenamengsel door de gezeefde melk en breng het geheel goed roerend tegen de kook aan tot een dunne crème is verkregen. Roer de crème koud en giet haar in glazen coupes. Garneer de hazelnootkleurige bouza met geroosterde pijnboompitten.

en verder:

bonito vlokken (Japanse- of reformwinkels)

    • Florine Boucher