Bomaanslag in Sri Lanka eist tientallen levens

NEW DELHI, 31 JAN. Bij een aanslag met een vrachtauto vol explosieven in het hart van de Sri-Lankese hoofdstad Colombo zijn vanmorgen ten minste 55 mensen om het leven gekomen en duizend gewond.

Hoewel niemand nog de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich heeft genomen, droeg die onmiskenbaar de sporen van de Tamil Tijgers, die al sinds 1983 strijden voor een eigen Tamil-staat in het noorden en oosten van het land.

De daders begonnen hun actie in de tweede helft van de morgen voor het gebouw van de Centrale bank van Sri Lanka, toen enkele mannen van de auto afsprongen en in het wilde weg begonnen te schieten. De auto zelf brak vervolgens door een hek heen en boorde zich in het gebouw van de bank, waarna een enorme ontploffing volgde. De aanslag had plaats op slechts enkele honderden meters van het paleis van president Chandrika Kumaratunga

De ravage in de bank en aan de omringende gebouwen in de nog uit de Nederlandse tijd stammende Fort-wijk was groot. Her en der brak brand uit en helikopters waren urenlang in de weer om mensen van de hogere verdiepingen van beschadigde gebouwen te redden.

De twee onderste etages van de bank waren totaal verwoest en hier vielen dan ook de meeste slachtoffers. Het was nog onduidelijk hoeveel mensen in de ontoegankelijk geworden kelder door de explosie om het leven zijn gekomen. Al het medische personeel in Colombo werd onmiddellijk gemobiliseerd en via de radio werden de inwoners van de hoofdstad opgeroepen bloed voor de gewonden te geven.

Met deze bloedige aanslag, een van de ernstigste sinds het begin van de strijd van de Tamil Tijgers voor een eigen staat, lijken de guerrillastrijders te reageren op de inname vorige maand van hun bolwerk Jaffna in het uiterste noorden van Sri Lanka. Ook onderstrepen ze hiermee allerminst geïnteresseerd te zijn in de vredesvoorstellen die president Kumaratunga de afgelopen maanden heeft ontvouwd.

Nog maar twee weken geleden onthulde ze de wetsontwerpen voor een grondige constitutionele hervorming, waarvan ze vorige zomer al de contouren had aangegeven. De voorstellen voorzien in een andere indeling van de provincies van het land en een grote mate van autonomie voor etnische minderheden als de Tamils.

Volgens de meeste neutrale waarnemers gaan de concessies die de president wil doen zeer ver en zal het haar, zelfs als de Tijgers daarmee akkoord zouden gaan, de grootste moeite kosten deze door het door Sinhalezen gedomineerde parlement te loodsen. Vooralsnog hebben de Tijgers echter geen enkele belangstelling getoond voor deze uitgestoken hand.

De explosie van vanmorgen maakt deel uit van een lange rij terroristische aanslagen van de Tijgers. Vorige herfst werd Colombo achtereenvolgens opgeschrikt door een aanslag in een ambassadewijk die 24 levens vergde, een aanslag op de voornaamste oliedepots van de hoofdstad, waarbij twintig mensen om het leven kwamen en een zelfmoordactie waarbij 15 mensen het aflegden.