Beperkt profijt beurs van dollar en Wall Street

AMSTERDAM, 31 JAN. De Amsterdamse effectenbeurs trok zich vanmorgen een beetje op aan de optimistische stemming op Wall Street, de stijging van de dollar tot boven de 1,67 gulden en de winsten op de obligatiemarkt. Met een winst van 1,11 punten op 503,97 bleef de AEX, de graadmeter van meest verhandelde beursfondsen, echter achter bij de hooggespannen verwachtingen.

AMSTERDAM “We blijven achter”, constateerde een beursmakelaar zuur. De handel wacht op de vergadering van de Bundesbank donderdag, die mogelijk een nieuwe discontoverlaging zal opleveren. De aanhoudende daling van de reporente, het tarief voor speciale beleningen, houdt de hoop op een discontoverlaging levend.

KLM, dat gisteren fors verloor na de bekendmaking van een tegenvallend bedrijfsresultaat over het derde kwartaal van het lopende boekjaar, boekte herstel. Na een verlies van 3,50 gulden gisteren volgde vanmorgen een winst van 1,30 gulden op 51,70.

De financiële waarden, die gisteren overwegend verloren, boekten vanmorgen herstel. ABN Amro steeg 30 cent tot 73,40 gulden, ING 70 cent tot 109,30 gulden Fortis/AMEV 50 cent tot 108 gulden en Aegon een dubbeltje op 70,40 gulden.

Ook het aandeel Pakhoed, dat gisteren onder vuur lag, krabbelde vanmorgen enigszins terug. Omstreeks het middaguur noteerde het aandeel in het transport- en havenfonds een winst van 40 cent op 39,40 gulden. Ook branchegenoot Nedlloyd boekte vanmorgen enig herstel, 60 cent op 31,60 gulden.

Nutricia en het handelshuis Hagemeyer lagen goed in de markt. Nutricia boekte een winst van 2,20 gulden op 149,10. Hagemeyer noteerde 1,40 hoger op 93,30. Ook Ahold deed het goed met een winst van 1,10 gulden winst op 67,60. Het aandeel Heineken moest met een verlies van twee gulden op 298,30 gulden terug onder de grens van 300 gulden.

Philips won 50 cent op 66,50 gulden. Philips-dochter Polygram weigerde vanmorgen te reageren op een bericht dat het bod op de film- en distributierechten van Samuel Goldwyn (meer dan 100 miljoen gulden) is ingetrokken. Het aandeel bleef onveranderd op 94 gulden.

De dollar opende vanmorgen licht hoger op de Europese valutamarkten. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munt 1,6702 gulden omstreeks het middaguur in vergelijking met een koers van 1,6685 aan het slot van de handel gisteren. Op de valutamarkten in het Verre Oosten doorbrak de dollar eerder vandaag de grens van 107,50 yen.

NEW YORK Op effectenbeurs van New York zijn de aandelenkoersen gisteren over een breed front omhoog geschoten. De Dow Jones-index sloot 76,23 punten hoger op 5381,21. De index vestigde daarmee voor de derde achtereenvolgende dag een nieuw record.

De trend op Wall Street werd direct na de opening gezet door General Motors. het aandeel in de autofabrikant noteerde fors hoger na publikatie van een winst van 6,9 miljard dollar die de verwachtingen in de markt overtrof.

TOKIO Gesteund door de opmars van de dollar tegenover de yen passeerde de Nikkei-index op de beurs van Japan voor het eerst in ruim anderhalf jaar de grens van 21.000 punten. Bij een hoge omzet van 700 miljoen aandelen kon de beurs van Tokio dit hoge niveau echter niet handhaven. De Nikkei-index van belangrijkste aandelen kwam uit op 20.812,74, een winst van 90,30 punten.