Actievoerders in India bederven lunch KFC

NEW DELHI, 31 JAN. Actievoerders hebben gisteren het interieur van het restaurant van het Amerikaanse bedrijf Kentucky Fried Chicken (KFC) in de Zuidindiase stad Bangalore geheel vernield. De daders beschouwen Kentucky, dat al maanden heeft te kampen met felle oppositie tegen zijn twee Indiase vestigingen, als een bedreiging voor de Indiase economie en cultuur.

Rond lunchtijd viel een groep van zo'n honderd mensen het restaurant onverhoeds binnen. Twee politie-agenten, die het gebouw in het centrum van de miljoenenstad bewaakten omdat actievoerders al eerder bedreigingen hadden geuit, waren niet tegen de menigte opgewassen. Twee waarschuwingsschoten schrikten de indringers, onder wie naar verluidt veel boeren, niet af. Die sloegen de glazen voorgevel kapot en ook van het meubilair binnen bleef weinig over. Niemand raakte bij de actie gewond.

Na het restaurant kort en klein te hebben geslagen spoedde een deel van de betogers zich naar een hoofdstraat, waar ze luidkeels hun afkeer van multinationale ondernemingen bezongen. De politie arresteerde vervolgens tientallen deelnemers aan de actie.

De actievoerders verwijten het Amerikaanse bedrijf, dat deel uitmaakt van het Pepsi-concern, dat het te veel conserveringsmiddelen in zijn produkten stopt. Bovendien zijn er volgens de veelal vegetarische actievoerders onverantwoordelijk grote hoeveelheden graan nodig om de kippen te voeden.

De bedrijfsleiders van Kentucky Fried Chicken, die al verschillende keren de hulp van de justitie hebben moeten inroepen om hun restaurants in Bangalore en New Delhi open te houden, verklaarden gisteren dat een dergelijk gewelddadig protest een schande was voor de Indiase democratie.