Veiligheidsraad wil plannen voor crisis Burundi

NEW YORK, 30 JAN. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft secretaris-generaal Boutros-Ghali gisteren opgedragen “plannen te ontwikkelen” zodat de internationale gemeenschap adequaat op een crisis in Burundi kan reageren.

In een resolutie, die gisteren unaniem werd aangenomen, dreigt de raad met het instellen van een wapenembargo tegen Burundi en met reisbeperkingen voor “Burundische leiders die het geweld blijven aanmoedigen”. Boutros heeft al enkele malen aangedrongen op stationering van een VN-vredesmacht in het naburige Zaïre om, als de situatie in Burundi echt uit de hand loopt, onmiddellijk te kunnen ingrijpen, maar de raad voelt daar vooralsnog weinig voor. De ambassadeur van Burundi bij de VN tekende gisteren protest aan tegen de resolutie. (AP, AFP, AP)