Steun voor Samper kalft verder af

BOGOTÀ, 30 JAN. De Colombiaanse president, Ernesto Samper, die wordt beschuldigd van het aannemen van drugsgeld en onder druk staat om af te treden, kan na gisteren niet langer rekenen op steun van zijn eigen Liberale Partij.

Acht kopstukken van de partij lieten na een beraad van zeven uur achter gesloten deuren weten dat “de president het recht moet krijgen zich te verdedigen” en dat “hij onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen”. In hun verklaring verwierpen de acht bovendien wat zij noemen “narcocorruptie” en zij kritiseerden Sampers voorstel om een referendum te houden over zijn aanblijven, omdat dat “het land zou verdelen” en “geen antwoord zou geven op de onderliggende vragen betreffende de legitimiteit” van Sampers regering.

Samper wordt ervan beschuldigd tijdens zijn verkiezingscampagne van 1994 geld te hebben aangenomen van het drugskartel van Cali. Vorige week hebben voormalige naaste medewerkers van Samper nieuwe verdenkingen geuit. Samper zou niet alleen geweten hebben dat 'Cali' geld in de kas had gestort, maar zelf om zo'n bijdrage hebben gevraagd. De krant El Tiempo drukte gisteren een brief af die geschreven zou zijn door de twee leiders van het Cali-kartel waarin zij verklaren Samper in 1994 “miljoenen” dollars te hebben gegeven.

Het Colombiaanse parlement komt dezer dagen bijeen om zich over Samper te beraden. Politici van de Conservatieve Partij, met wie Samper tot vorige week de facto de macht deelde, speculeerden gisteren op een akkoord waarbij de president zou aftreden in ruil voor juridische immuniteit. (Reuter)