Specialisten in actie voor vergoeding medicijn

ROTTERDAM, 30 JAN. De specialisten die reumapatiënten behandelen en de Reumapatiëntenbond komen gezamenlijk in actie tegen het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om een nieuw middel tegen de ziekte niet voor vergoeding in aanmerking te laten komen.

Niet bekend

Voorzitter B. van Albada van de Reumapatiëntenbond, die ongeveer honderd patiëntenverenigingen overkoepelt, zegt dat de patiënten “reikhalzend uitzien” naar het nieuwe medicijn, Enablex van de Amerikaanse fabrikant Pfizer. “Alles wat het lijden kan verlichten is welkom, temeer omdat de patiënten het al zo lang moeten stellen met een beperkt aantal, veelal sterk verouderde middelen.” Van Albada vindt het “onbegrijpelijk” dat het middel Enablex de mensen wordt onthouden. “Ik vind het schandalig dat prijsduels tussen overheid en farmaceutische industrie over de hoofden van patiënten worden uitgevochten. Wij hebben het over volksziekte nummer één, die zo moeilijk te behandelen is dat er zelfs anti-kankermiddelen worden voorgeschreven om het lijden te verlichten.”

Ook Van der Linden vindt de gang van zaken “onbegrijpelijk”. “Ik snap al niet waarom de strijd over de prijs zolang heeft geduurd. Het middel is al in 1994 geregistreerd.” Behandeling met Enablex kost ongeveer 7,50 gulden per dag. Volgens Van der Linden lijdt een tot twee procent van de bevolking aan reumatische arthritis, wat neerkomt op 150.000 tot 300.000 mensen. “Maar het is niet uitgesloten dat de stof ook werkt bij mensen met andere vormen van reumatische gewrichtsontsteking en dan kom je op een groep van 300.000 tot 600.000 mensen. Dat wil overigens niet zeggen dat al die mensen dan ook met Enablex zouden moeten worden behandeld.”

Van der Linden wijst er op dat het ministerie uitzonderingen maakt op de regel om nieuwe middelen, die niet kunnen worden vergeleken met al bestaande preparaten, niet te vergoeden. Het gaat onder andere om een middel tegen aids. “Het is buitengewoon triest om vast te stellen dat er kennelijk per patiëntengroep met andere maten wordt gemeten.”