Schaatsen kan niet lang meer

AMSTERDAM - Op de bevroren Keizersgracht werd gisteren geschaatst (foto) maar de vraag is hoe lang dat nog kan, nu de temperatuur in het westen van het land overdag boven nul komt. De scheepvaart heeft sinds gisteren door de afnemende vorst minder problemen met ijs in rivieren en vaarten. De meeste waterwegen zijn “reuze bevaarbaar” volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Alleen in het noorden, waar het nog steeds vriest, heeft het scheepvaartverkeer last van het ijs. Vandaag is de temperatuur in Noord-Nederland voor de dertiende achtereenvolgende dag onder het vriespunt, maar ook daar wordt in het weekend dooi verwacht. Ruim tachtig procent van het scheepvaartverkeer in het noorden is uitgevallen.

Rijkswaterstaat houdt nauwlettend de stuwen in de Lek en de Maas in de gaten. Het kruiend ijs veroorzaakte tot nu toe geen schade aan de stuwen, maar wel aan de sluizen. De zeven stuwen in de Maas blijven voorlopig dicht. Door de stuwdeuren telkens een beetje te bewegen, wordt voorkomen dat alles vast vriest. De scheepvaart over het Schelde-Rijnkanaal vanaf de Volkeraksluizen richting Antwerpen heeft nog last van de ijsvorming. Sleepboten houden enkele gedeeltes open. (Foto NRC Handelsblad / Maurice Boyer)