Rhône-Poulenc snoeit 2900 banen

PARIJS/AMSTELVEEN, 30 JAN. Het Amerikaans-Franse farmaciebedrijf Rhône-Poulenc Rorer (RPR), onderdeel van het Franse chemieconcern Rhône-Poulenc, gaat de komende twee jaar 2900 arbeidsplaatsen schrappen. Dat kan ook “enige consequenties” hebben voor Nederland.

Het banenverlies vloeit voort uit de recente overneming door RPR van het Britse farmaciebedrijf Fisons voor 1,8 miljard pond (4,5 miljard gulden). Volgens een woordvoerster van Rhône-Poulenc Nederland wordt op het ogenblik de hele organisatie doorgelicht en komen pas later uitgewerkte plannen. RPR heeft in ons land 70 werknemers in marketing en verkoop en Fisons ongeveer 20. Van de 2.900 te schrappen banen zullen er dit jaar 1.600 vervallen. De grootste klappen vallen in Groot-Brittannië.

RPR maakte de reorganisatie gisteren bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. De nettowinst van het bedrijf is in 1995 gedaald van 348 miljoen dollar tot 338 miljoen dollar. De omzet groeide van 4,49 miljard dollar tot 5,14 miljard dollar. Topman Michel de Rosen verwacht dat de overneming van Fisons dit jaar nog geen positieve gevolgen voor de winst zal hebben, maar voorziet in 1997 een “synenergie-effect” van naar schatting 200 miljoen dollar.

In het vierde kwartaal van 1995 daalde de winst maar liefst 67 procent door de hoge kosten van twee grote overnemingen, waaronder die van Fisons. Ook kocht RPR het bio-technologiebnedrijf Applied Immune Sciences. Afgezien van deze buitengewone lasten, steeg de winst echter scherper dan verwacht waardoor de koers van het aandeel op de effectenbeurs van New York 8 procent steeg.

Behalve door de aankopen stond de winst ook onder druk door de introductie van twee nieuwe medicijnen, waarvoor kosten voor onderzoek, ontwikkeling en reclame moesten worden gemaakt. Het gaat om Taxotere, een medicijn tegen borstkanker, dat inmiddels in 23 landen is toegelaten. In het vierde kwartaal kreeg RPR bovendien goedkeuring voor Rilutek, waarmee de zogeheten Lou Gehrig's Disease kan worden behandeld. (AP, ANP)