Personeel van V&D en KBB dreigt met staking

UTRECHT, 30 JAN. De hoempapa-muziek van De Teletoeters zorgde gisteravond voor een uitgelaten stemming onder het grootwinkelpersoneel van V&D en KBB. In een warme, overvolle zaal in de Utrechtse Jaarbeurs juichten ruim 1500 leden van de FNV Dienstenbond bij ieder woord van 'hun' onderhandelaars bij de CAO-besprekingen. Die besprekingen - waarin een looneis van drie procent voor 1996 centraal staat - lopen zo stroef dat de vakbonden met stakingen gaan dreigen. De FNV-leden stemden daar gisteravond massaal mee in.

De onderhandelingen voor een nieuwe CAO voor de 25.000 KBB-werknemers (Bijenkorf, Hema, Praxis, M&S) en het warenhuispersoneel van V&D (15.000 werknemers) draaien dit jaar vooral om de loonstrook. De vakbonden eisen zowel bij KBB als bij V&D 3 tot 4 procent loonsverhoging, KBB houdt vast aan 1,5 procent. Bij V&D is het aanbod verhoogd tot maximaal twee procent. Vandaag krijgen de werkgevers door de bonden een ultimatum voorgelegd: als ze daar niet op ingaan, kunnen vanaf donderdag stakingen losbreken.

“Wij willen minimaal drie procent loonsverhoging. Ik ga niet terug naar V&D, totdat die drie procent in de knip zit”, zei FNV-onderhandelaar L. Voormeulen gisteravond onder luid gejoel. Zijn collega bij KBB, A. Steijaert, heeft dezelfde eis: “Die drie procent is hard nodig om de koopkracht te laten stijgen. KBB biedt 1,5 procent. Als je rekening houdt met inflatie, daalt de koopkracht. Dan gaan jullie er - net zoals in '94 en '95 - gewoon op achteruit.”

Over een ander gevoelig onderwerp bij de onderhandelingen in het grootwinkelbedrijf, de toeslagen voor werken in de avonduren en de weekeinden, zijn de partijen het ook niet eens geworden. De vakbonden willen wel praten over een verlaging van de toeslagen, maar daar moet dan tegenover staan dat ook part-timers en hulpkrachten voor dezelfde extra beloning in aanmerking komen. Bedoeling is om 't op die manier voor de werkgevers toch duurder te maken om 's avonds de winkels open te houden.

Van de FNV-leden mogen de onderhandelaars alle kaarten inzetten op de looneis, zo bleek gisteren uit de reacties vanuit de zaal. Twee jaar geleden kregen de werknemers van KBB en V&D al een vierdaagse werkweek van 35 uur. Deze keer willen de leden geld zien. Of, zoals een oudere medewerker van V&D zei: “Alles wordt duurder, je gas, je licht. Ik hoef geen miljonair te worden, maar een beetje salarisverhoging zou ik wel prettig vinden.”

    • Marcella Breedeveld