Oud-topman Begemann vrijgesproken

AMSTERDAM, 30 JAN. Voormalig topman J. van den Nieuwenhuyzen van het industriële concern Begemann is gistermiddag door de Amsterdamse rechtbank vrijgesproken van effectenhandel met voorkennis in aandelen van Begemann in 1991. Het vonnis was conform verwachting, nadat de officier van justitie twee weken geleden zelf al vrijspraak had geëist.

Na afloop zei Van den Nieuwenhuyzen dat het te vroeg is om te zeggen welke schadevergoeding hij wil eisen van de staat. Hij zinspeelde op andere dan financiële compensatie, maar wilde daarover niets kwijt, anders dan dat er ook gesprekken lopen met het ministerie van financiën. Hij zal op 9 februari duidelijkheid geven over zijn toekomst bij Begemann. Daarover lopen gesprekken met het bestuur, de commissarissen en de banken van Begemann.

Een paar weken geleden is hij naar de Antillen verhuisd, om “ook fysiek wat afstand te nemen”. Van den Nieuwenhuyzen erkende dat het “niet eenvoudig” is om Begemann vanaf daar te leiden. “Maar het laatste dat ik daar ga doen, is op mijn louweren rusten.”

De RDM-zaak werd destijds “ontdekt” in het kielzog van de zogeheten HCS-voorkennis affaire, waarvoor Van den Nieuwenhuyzen in maart bij het gerechtshof in Den Haag terecht moet staan. In de HCS-zaak gaat het om beurshandel in 1991 in aandelen van het (inmiddels failliete) automatiseringsbedrijf HCS. Dat was een privé-investering die op de klippen dreigde te lopen. Van den Nieuwenhuyzen dumpte een grote partij aandelen op de effectenbeurs nadat de avond tevoren in spoedberaad een reddingsactie was afgesproken met de bankiers en andere geldschieters van HCS. De Hoge Raad vernietigde vorig jaar een veroordeling tot zes maanden cel en verwees de zaak terug naar het hof in Den Haag.

De RDM-zaak draait om beurshandel tijdens de overname van de gelijknamige scheepswerf. Van den Nieuwenhuyzen handelde toen actief in aandelen Begemann. Volgens hem had dat niets te maken met de overnameplannen voor RDM, maar alleen met een presentatie voor grote beleggers. Hij wilde wat aandelen achter de hand houden voor de extra vraag die hij na die bijeenkomst verwachtte.