Lange celstraf geëist tegen top van Samsung

SEOUL, 30 JAN. De Zuidkoreanse justitie heeft gisteren lange gevangenisstraffen geëist tegen de topmannen van twee megaconcerns, Samsung en Daewoo. Samsung-president Lee Kun Hee en Daewoo-president Kim Woo Chong zouden Roh Tae Woo, president van Zuid-Korea tussen 1988 en 1993, tijdens diens ambtsperiode voor vele miljoenen aan steekpenningen hebben verstrekt.

Roh zit in verband met het financiële schandaal al sinds 15 november in de gevangenis, evenals zijn voorganger en vriend, Chun Doo Hwan, die zich eveneens zou hebben schuldig gemaakt aan het aannemen van smeergeld. Beide ex-leiders zijn bovendien aangeklaagd wegens hun aandeel in de staatsgreep van eind 1979, die Chun aan de macht bracht en wegens het bloedig neerslaan van een opstand in de zuidelijke stad Kwangju, in mei 1980.

De openbare aanklager, Moon Yong Ho, eiste gisteren op de derde dag van het proces tegen Roh en enkele top-ondernemers drie jaar cel voor Lee en vier jaar voor Kim. “Dit is een typisch geval van corruptie en accumulatie van rijkdom door degenen die aan de macht zijn”, zo verdedigde Moon in zijn requisitoir de eisen, “we moeten aantonen dat in dit land orde en rechtvaardigheid bestaat... de banden tussen politici en het bedrijfsleven dienen daarom te worden doorgesneden.”

Geen van de betrokkenen ontkent dat er in de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig grote sommen geld verhuisden van het Zuidkoreaanse bedrijfsleven naar de president. Roh heeft toegeven destijds ruim 600 miljoen dollar aan smeergeld te hebben ontvangen. Lee en Kim hebben erkend de president geld te hebben gegeven, met de toevoeging dat het in