Kroatië bereid tot uitlevering van verdachte

ZAGREB, 30 JAN. Kroatië is bereid een Bosnische Kroaat die door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag in staat van beschuldiging is gesteld, uit te leveren. De aanklager van het Haagse tribunaal, Richard Goldstone, heeft laten weten binnenkort af te treden.

Volgens de Kroatische vice-premier Ljerka Mintas-Hodak zal brigade-generaal Tihomir Blaskic “komende lente” worden uitgeleverd. “Hij zal zonder voorwaarden vooraf naar Den Haag gaan”, zei ze.

Eerder was bericht dat Zagreb van oorlogsmisdaden verdachte Kroaten slechts zou willen uitleveren als ze op borgtocht vrij zouden blijven tot er een vonnis wordt geveld en hun eventuele straf in Kroatië mogen uitzitten. Ondanks de mededeling van Mintas-Hodak dat er geen voorwaarden aan de uitlevering zijn verbonden, wordt aan beide wensen volgens berichten uit Zagreb voldaan. Mintas-Hodak zelf zei gisteren dat het tribunaal Kroatië heeft beloofd dat Blaskic, als hij wordt veroordeeld, zijn straf in Kroatië mag uitzitten. Haar man, Zvonimir Hodak, die Blaskic als advocaat terzijde staat, zei gisteren dat hij op de eerste zitting van het proces tegen Blaskic zal aandringen op vrijlating op borgtocht van zijn cliënt. Blaskic, zei hij, zal zich niet verzetten tegen zijn arrestatie.

Generaal Blaskic was regionaal commandant van het leger van de Bosnische Kroaten, het HVO, ten tijde van de oorlog tussen de moslims en de Bosnische Kroaten (1993-1994). Hij wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor een massamoord op moslim-dorpelingen in de Lasva-vallei. Blaskic werd eind vorig jaar, één dag nadat het VN-tribunaal in Den Haag hem in staat van beschuldiging stelde, door de Kroatische president Tudjman bevorderd en benoemd op een hoge functie in het Kroatische leger - een beslissing die de internationale gemeenschap indertijd ontstelde. Die ontsteltenis werd nog groter toen Tudjman een andere Kroaat een hoge onderscheiding gaf, kort nadat hij door het Haagse tribunaal in staat van beschuldiging was gesteld. In totaal zijn zeven Bosnische Kroaten door het tribunaal aangeklaagd.

Richard Goldstone heeft laten weten komende zomer af te treden als openbaar aanklager bij het VN-tribunaal. Hij wil terugkeren naar zijn vaderland, Zuid-Afrika. Goldstone, die in 1994 aantrad als aanklager en toen al zei zijn functie niet langer dan twee jaar te willen bekleden, heeft laten weten aan te blijven tot er een opvolger is gevonden. (AP, ANP)