KAPUSNIAK BIJ MIN VIJF

De wereld is een dorp geworden. In Moskouse supermarkten liggen Hollandse kippeboutjes en in deze Poolse zuurkoolsoep wordt Chinese kool verwerkt. Beetje raar. Maar wel erg lekker. Het recept is voor circa zes tot acht personen. Als het buiten koud is, smaakt een glaasje ijskoude wodka er goed bij.

1,5 liter vleesbouillon

200 gram mager gerookt spek

500 gram zuurkool

1 winterwortel

1 prei

Chinese kool

2 aardappelen

enkele gedroogde boleten (of een andere paddestoelensoort)

1 laurierblad

fijngehakte peterselie en selderij

zout en peper

Week de paddestoelen 20 minuten in water. Snijd de geschilde aardappelen en wortel in blokjes, de prei in ringen en de kool in dunne repen.

Spoel de zuurkool af onder de kraan en snijd haar kleiner, opdat bij het eten van de soep geen lange slierten aan de kin blijven hangen. Fruit de spekjes in de soeppan. Giet hier de bouillon bij. Doe de aardappel, de wortel, het laurierblad en de zuurkool in de bouillon en laat het op een niet te hoog vuur ongeveer 10 minuten koken. Voeg dan de prei en de paddestoelen toe. Giet voorzichtig het weekwater bij de soep, zodat het vuil van de paddestoelen op de bodem van de schaal achterblijft.

Doe na 5 minuten de Chinese kool, die knapperig moet blijven, bij de soep. Zodra de kool warm is, is de soep klaar. Roer er ten slotte peterselie en selderij door en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel wat zout.

    • Anne Scheepmaker