Fokker (2)

Wat is de zin van de stoet Fokker-wijzen die in NRC HANDELSBLAD hun opwachting maken om ons te vertellen dat ze het debâcle allang hadden voorzien en hoe het anders moet? Van der Zwan op 24 januari en Schenk, 27 januari.

Het harde feit blijft dat een bedrijf met 8.000 werknemers en een omzet van 2 miljard per jaar een verlies maakt van een miljard per jaar. Stel, dat de bruto loonsom per werknemer een ton per jaar is, dan is de bruto loonsom van de Fokker-werknemers in zijn totaliteit 800 miljoen per jaar. Dat is minder dan het geleden verlies.

Dus, ook al slankt men Fokker zodanig af, dat er minder dan één werknemer overblijft, dan bedraagt het verlies nog 200 miljoen.

Elke redding wordt op deze wijze een dure investering op het Oranje-gevoel. De vlag uitsteken bewerkt hetzelfde, maar is veel goedkoper.

    • A. Hoogendoorn Lochem