Elfstedenbestuur bang voor race tegen de dooi

LEEUWARDEN, 30 JAN. Het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden is voorlopig somber gestemd over het doorgaan van een Elfstedentocht volgende week.

Een voor maandag verwachte dooi-inval lijkt roet in het eten te gooien. Secretaris G.G. Witsen Elias: “Het lijkt erop of we deze race tegen de dooi aan het verliezen zijn.” Als er volgende week geen strenge vorst komt zal er daarom geen sprake zijn van een vijftiende editie van de schaatsklassieker langs de elf Friese steden.

Als gevolg van de aanhoudende oostenwind telt het traject in totaal 2,5 kilometer wak, verdeeld over 160 kleine en grote stukken open water. De ijstransplantatie gisteravond in het centrum van Balk, waar brandweermannen vijftig brokken ijs uitzaagden en in een wak in de Luts gooiden, is geslaagd. “Ik ben er al overheen gelopen”, vertelde rayonhoofd Auke Hylkema vanmorgen.

Maar volgens Witsen Elias zijn er op strategische punten ook wakken met een lengte van 400 meter of meer. “Die kun je niet dichten.” Vooral het eerste deel van de route vanaf Leeuwarden naar Sneek en IJlst is slecht.

Ook ijsmeester P. Venema was vanmiddag op Omroep Fryslân somber. “Het ijs is nog onvoldoende sterk en het is niet vertrouwd om er zoveel schaatsers overheen te laten gaan. Ik wil geen valse hoop geven. Op dit moment kan het beslist niet.”

Toch komt het schaatsbestuur vanavond voor de derde keer dit seizoen bijeen om enkele organisatorische zaken door te spreken. Zo is met de Frieslandhal afgesproken dat een tocht op vrijdag kan doorgaan: de vrijdagse veemarkt kan zonder problemen worden verschoven naar de donderdag. Een Elfstedentocht zal “bij voorkeur” niet op zondag plaatsvinden.