Drie leden van Delftse jeugdbende opgepakt

DELFT, 30 JAN. De politie van Delft heeft gisteren drie jongens gearresteerd die deel zouden uitmaken van een groep van circa veertig criminele jongeren van voornamelijk Somalische afkomst. De drie arrestanten worden verdacht van diefstal met geweld en afpersing. Dit heeft de politie vanochtend bekendgemaakt.

Vorige week hield de Delftse politie al vijf jongens aan in de leeftijd van veertien tot zestien jaar. Deze jongens behoren tot dezelfde groep. Zij zouden verschillende keren twee dertien- en viertienjarige meisjes hebben verkracht die bekenden waren van de jongens. Verder worden de jongens er ook van verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan diefstal met geweld en afpersing. De acht jongens zitten voorlopig nog in voorarrest. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

De zaak werd aan het rollen gebracht toen twee weken geleden binnen twee dagen zes scholieren aangifte deden van diefstal van hun Nike-sportschoenen. Op het fietspad werden de slachtoffers vastgehouden door twee jongens, terwijl een derde hun schoenen uittrok, aldus een woordvoerder van de politie. Ook 'Australian' sportkleren en leren jassen waren in trek. Daarnaast zouden leden van de groep ook kleine winkeldiefstallen hebben gepleegd, waarbij het personeel met een mes werd bedreigd.

De groep bestaat uit allochtone jongens, voornamelijk van veertien, vijftien en zestien jaar, zegt de woordvoerder van de Delftse politie. Somalische jongens vormen de meerderheid, maar de groep omvat volgens de politie ook jongeren van Marokkaanse en Turkse afkomst.