Dirigent Henry Lewis overleden

NEW YORK, 30 JAN. Henry Lewis, de eerste zwarte Amerikaanse dirigent van klassieke muziek die de rassenscheiding doorbrak, is op 63-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Lewis, die op 36-jarige leeftijd dirigent werd van het New Jersey Symfonie Orkest, leidde in 1972 als eerste zwarte dirigent een voorstelling in de Metropolitan Opera van New York.

Lewis, die enige tijd getrouwd was met de zangeres Marilyn Horne, trad als gastdirigent op bij tal van orkesten in Amerika in Europa. In ons land was hij van 1988 tot en met '92 chef-dirigent van het Radio Symfonie Orkest. In Amsterdam en Utrecht leidde hij memorabele concertante opera-uitvoeringen, van o.a. Turandot, Prins Igor, Die tote Stadt, I Masnadieri, La Gioconda en Porgy and Bess. Bij de Nederlandse Opera dirigeerde Lewis Cendrillon en Ariane et Barbe-Bleue van Dukas.