Daiwa verkoopt activiteiten VS aan Sumitomo

TOKIO/NEW YORK, 30 JAN. De Japanse bank Sumitomo koopt het grootste deel van de Amerikaanse activiteiten van de door schandalen geplaagde Daiwa bank voor 60 miljoen dollar. Dit heeft Sumitomo, een van de grootste banken ter wereld, gisteren bekendgemaakt.

Daiwa verkoopt 15 filialen en andere bezittingen, waaronder onroerend goed, met een totale waarde van 3,3 miljard dollar (4,3 miljard gulden). Buiten de verkoop blijft het effectenkantoor in New York, waar vorig jaar een verlies van 1,1 miljard dollar werd geboekt met de handel in obligaties. Dit kantoor, waar 120 van de 400 Daiwa-werknemers in de VS actief zijn, wordt gesloten bij de operatie waarbij Daiwa al zijn activiteiten samenbalt op het hoofdkantoor in Osaka.

De overdracht vindt komende vrijdag plaats, precies op de dag dat de termijn afloopt die de financiële toezichthouders in de Verenigde Staten Daiwa hadden opgelegd om zich terug te trekken uit de VS. De uitzetting is een straf voor de pogingen van Daiwa om het omvangrijke verlies, dat in 12 jaar was opgebouwd, enkele maanden na de ontdekking ervan geheim te houden voor de Amerikaanse toezichtshouders.

De verkoop van de bezittingen vindt niet alleen plaats onder druk van de Amerikaanse autoriteiten, maar ook van Japanse. Het Japanse ministerie van financiën, dat al lang onder vuur ligt door de jaren durende bankencrisis in Japan, heeft Daiwa een diepgaande reorganisatie opgelegd. Daiwa trekt zich niet alleen uit de VS terug, maar ook uit andere delen van de wereld.

Sumitomo koopt de filialen van Daiwa in 15 steden, waaronder in Atlanta, Boston, Los Angeles en Houston, waarvan de meeste in 1990 werden gekocht van de Britse bank Lloyd's. De dochteronderneming Daiwa Trust Co. komt ook grotendeels in handen van Sumitomo, behalve de rekeningenhouders, die overgaan naar de Bank of Tokyo Trust. De bezittingen die niet zijn verkocht, komen in handen van Daiwa in Japan.

Ondanks de verkoop blijft de aansprakelijkheid voor de verliezen op het kantoor in New York bestaan. De Amerikaanse handelaar van Japanse afkomst, Iguchi, wist jarenlang een omvangrijk verlies verborgen te houden totdat dit een omvang van zo'n 1,8 miljard gulden had bereikt. Iguchi wordt door de Amerikaanse justitie van fraudeleuze handelingen en heeft hem aangeklaagd op 38 overtredingen van de Amerikaanse financiële wetgeving. Daiwa houdt vol dat Iguchi zijn eigen superieuren eveneens heeft misleid, maar justitie verdenkt de top van het kantoor in New York ervan de verliezen te hebben willen verbergen.

De overdracht van de Amerikaanse bezittingen aan Sumitomo door Daiwa wordt door velen gezien als een voorspel op een eventuele fusie tussen beide banken. Na de drastische afslanking lijkt een zelfstandige toekomst voor Daiwa niet meer weggelegd en Sumitomo wordt gezien als een voor de hand liggende partner. (AP)