Chirac: Frankrijk stopt met houden van kernproeven

PARIJS/PEKING, 30 JAN. Frankrijk stopt met het houden van kernproeven. Dat heeft de Franse president, Jacques Chirac, gisteren in een toespraak op de televisie bekendgemaakt. Frankrijk ondertekent binnen enkele weken het verdrag van Rarotonga voor een kernwapenvrije zone in de Stille Oceaan, aldus de president in een na zijn toespraak uitgegeven verklaring.

Daarnaast, aldus de verklaring, zal Frankrijk alles in het werk stellen om te zorgen dat het verdrag op een totaal verbod van kernproeven, waarover momenteel in Genève wordt onderhandeld, nog dit jaar wordt ondertekend.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zei gisteren dat het Franse besluit, dat enkele dagen voor een bezoek van Chirac aan de VS komt, “een nieuwe impuls” aan de onderhandelingen over dat verdrag geeft.

Door de Franse beslissing is de Volksrepubliek China het enige land dat nog kernproeven uitvoert. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanmorgen dat het standpunt van de regering in Peking met betrekking tot de proeven “duidelijk is en niet is veranderd”. “China voert een zeer beperkt aantal proeven uit, en dat blijft zo.”

De toespraak van Chirac kwam nadat Frankrijk, zaterdag, opnieuw een kernproef had uitgevoerd in de Stille Oceaan, de zesde sinds september vorig jaar. De hervatting van de proeven leidde tot veel protesten, zowel binnen als buiten Frankrijk. In zijn toespraak zei Chirac dat Frankrijk dankzij zijn testprogramma nu “blijvend over een betrouwbare en moderne defensie beschikt”. Volgens Chirac opent Frankrijk een “nieuw hoofdstuk”. “Frankrijk gaat vastberaden een actieve rol spelen bij de ontwapening in de wereld.”

In Zuidoost-Azië, Australië en Nieuw Zeeland is opgetogen gereageerd op de Franse beslissing. “Dit is voortreffelijk nieuws”, aldus de premier van Nieuw Zeeland, Jim Bolger. “Dit is hopelijk het einde - punt, afgelopen, het einde.” Volgens de Nieuw-Zeelandse premier zullen de landen in de Stille Oceaan de komende jaren “goed in de gaten houden” of Parijs zijn belofte gestand doet.

Ook de Australische premier, Keating, juichte het Franse besluit toe. “Maar er was nooit een voldoende reden om de proeven te nemen. Het is een grof schandaal dat ze ooit gehouden zijn.

Dat een vooraanstaand democratisch land als Frankrijk kernproeven hervatte na het einde van de Koude Oorlog was volstrekt onaanvaardbaar'', aldus Keating. Een woordvoerder van de Japanse regering zei dat Parijs zijn besluit genomen had onder druk van alle internationale protesten. (AFP, AP, Reuter)