Bosnië: nog 100 krijgsgevangenen

SARAJEVO, 30 JAN. De drie voormalige oorlogspartijen in Bosnië houden nog honderd krijgsgevangenen vast. De Amerikaanse regering heeft hun gisteren opnieuw met sancties bedreigd als ze die gevangenen niet vrijlaten.

Volgens het Internationale Rode Kruis hebben de drie partijen gemeld dat ze samen 63 gevangenen vasthouden op verdenking van oorlogsmisdaden; zulke gevangenen hoeven volgens het akkoord van Dayton niet te worden vrijgelaten. Het Rode Kruis eist echter wel de vrijlating van 36 andere gevangenen. Hun detentie is in strijd met het akkoord van Dayton.

Het afgelopen weekeinde werden vijfhonderd gevangenen vrijgelaten. Gisteren kwamen nog dertien moslims vrij in Bijeljina in het Servische deel van Bosnië.

De Amerikaanse regering heeft gisteren opnieuw de drie partijen in Bosnië met sancties bedreigd als ze het akkoord van Dayton blijven schenden door hun krijgsgevangenen niet vrij te laten. Als de Bosnische regering in gebreke blijft zal het voor de Verenigde Staten “moeilijk worden” om het Bosnische leger de beloofde trainingsfaciliteiten te bieden, zo zei gisteren een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Als de Serviërs hun gevangenen niet laten gaan zal Washington geen volledige diplomatieke betrekkingen met Belgrado aangaan en als de Kroaten gevangenen blijven vasthouden komen er geen commerciële banden met Zagreb.

In Tuzla hebben woedende moslim-vrouwen gisteren het kantoor van het Internationale Rode Kruis bezet uit protest over het uitblijven van opheldering over het lot van vermiste familieleden. De meeste betogende vrouwen zijn afkomstig uit Srebrenica. Ze vluchtten in juli vorig jaar, na de inname van Srebrenica door de Bosnische Serviërs, naar Tuzla. Hun mannen vielen in handen van de Serviërs; achtduizend van hen worden sindsdien vermist.

De vrouwen betoogden vreedzaam tot een delegatie het bureau van het Internationale Rode Kruis binnenging om verhaal te halen. Daar kregen ze te horen dat het Rode Kruis zijn best doet om opheldering te krijgen over de vermisten, maar dat een spoedige oplossing niet tot de mogelijkheden behoort. De betoging ontaardde vervolgens in een bezettting van het bureau, waarbij ramen, computers, telefoons en meubilair werden stukgeslagen. Rode Kruis-personeel en journalisten ontsnapten via de achterdeur aan de woedende vrouwen; enkele werknemers van het Rode Kruis verschansten zich achter de stalen deuren van de radiokamer om de apparatuur daar te beschermen. (Reuter, AP)