Boskalis wil overname baggeraar Holland bv

PAPENDRECHT, 30 JAN. Baggeraar Boskalis Westminster wil Baggermaatschappij Holland bv overnemen. Het bedrijf, gevestigd in Hardinxveld-Giessendam, telt ongeveer honderd werknemers en heeft een omzet van circa 50 miljoen gulden. Het bedrijf is winstgevend en was dat ook de afgelopen jaren, aldus directeur J. Scheele van Baggermaatschappij Holland. Uit gegevens van de Kamer van Koophandel in Dordrecht blijkt dat de winst van het familiebedrijf de laatste jaren circa 300.000 gulden bedraagt.

De besprekingen “verkeren nog in een zeer pril stadium”, aldus Scheele. “De aandeelhouders in de bv zijn nog maar kort geleden geïnformeerd.” Hij wijst als drijvende kracht achter de besprekingen op marktontwikkelingen met de daaraan gepaard gaande hogere kapitaalintensiteit in de branche. Zo wordt er voor Boskalis een grote sleephopperzuiger gebouwd, die een investering vergt van 160 miljoen gulden, en Baggermaatschappij Holland heeft een sleephopperzuiger van 4400 m onder constructie van 35 miljoen gulden. De noodzakelijke vernieuwing van de baggervloot loopt per vaartuig steevast in de tientallen miljoenen guldens.

Baggermaatschappij Holland heeft thans vooral Nederland als thuismarkt, maar werkt ook in heel Europa. Na de integratie met Boskalis is het niet ondenkbaar dat ook de mensen van Baggermaatschappij Holland wereldwijd zullen gaan opereren. Maar directeur Scheele wijst er op dat Boskalis zelf heel sterk aanwezig is op de Nederlandse markt. Hoe het werk verdeeld zal worden na de integratie, is nu nog niet precies te zeggen. Voor hem staat wel vast dat opname in een groter verband de kleine baggeraar meer kracht kan geven bij de verwerving van orders en ook de winstgevendheid vergroten. Hij verwacht binnen een aantal weken meer duidelijkheid te kunnen geven.

Boskalis is wereldwijd actief met circa 2800 à 2900 werknemers. De omzet in 1994 bedroeg 1,2 miljard en de winst in dat jaar was 85 miljoen gulden.