Bonden: afgewezen lichting is gedupeerd

UTRECHT, 30 JAN. De Vereniging Van Dienstplichtige Militairen (VVDM) noemt het “schandalig” dat staatssecretaris Gmelich Meijling (Defensie) “pas zo laat” besluit geen dienstplichtigen meer op te roepen.

“Zijn beslissing is niet meer dan een publiciteitsstunt”, zegt een woordvoerder van de bond. Zowel de VVDM als de Algemene Vereniging Nederlandse Militairen (AVNM) wil in actie komen voor degenen die deel uitmaken van de laatste twee vervallen lichtingen. De bonden vinden dat de betrokkenen zijn gedupeerd, omdat ze in afwachting van de vervulling van hun dienstplicht niet aan bepaalde banen of studies zijn begonnen.

“De helft van die 1250 jongens had zich overigens min of meer vrijwillig als dienstplichtige aangemeld, bijvoorbeeld om een rijbewijs voor de vrachtauto te halen”, aldus de woordvoerder van de VVDM. “Die zeggen nu terecht: Verdorie, het gaat allemaal ineens niet door.”

De Algemene Vereniging Nederlandse Militairen (AVNM) noemt het besluit van Meijling wel “verheugend”, maar ook de grootste soldatenvakbond is van oordeel dat de bewindsman “het licht wel heel laat ziet”. “Door de versnelde opschorting van de opkomstplicht geeft hij eindelijk toe dat een groot gedeelte van de dienstplichtigen zich verveelt of nutteloos werk doet”, aldus een woordvoerder van de AVNM. “Tegen die achtergrond had Gmelich Meijling het generaal pardon al enkele maanden eerder kunnen afkondigen. En waarom heeft hij gisteren nog 550 jongens voor hun nummer laten opkomen?”