Beroemde opera van Venetië afgebrand

ROME, 30 JAN. Een felle brand heeft afgelopen nacht de twee eeuwen oude Venetiaanse opera La Fenice, volgens de tenor Luciano Pavarotti het mooiste theater van Italië, vrijwel volledig verwoest.

De hele nacht hebben mensen de dikke, zurige rook getrotseerd en verbijsterd en verslagen staan kijken naar de vijftig meter hoge vlammen die uit het gebouw sloegen. De harde wind joeg het vuur verder aan. Iedere keer dat met veel gekraak een gedeelte van het interieur instortte, verminderde de hoop dat een deel van het gebouw behouden kon blijven.

“Er is weinig te zeggen, we kunnen niets meer doen dan kijken naar wat er gebeurt”, zei burgemeester Massimo Cacciari. De vermoedelijke oorzaak van de brand is kortsluiting. Het vuur is waarschijnlijk ontstaan op de derde etage, waar werd gewerkt om de brandveiligheid te vergroten. Een ruwe schatting stelt de schade op vijfhonderd miljoen gulden. De regering heeft inmiddels 20 miljoen gulden ter beschikking gesteld voor de herstelwerkzaamheden.

Paradoxaal genoeg is de bestrijding van de brand bemoeilijkt door gebrek aan water. Blusboten konden niet snel ter plaatse komen omdat een aantal kanalen waren drooggelegd voor onderhoud en schoonmaak. In de vergeefse poging het vuur te bedwingen is ook een helikopter ingezet. Het operagebouw was sinds augustus vorig jaar dicht voor restauratie. Het zou begin maart weer opengaan, ter gelegenheid van een tournee van filmregisseur en klarinettist Woody Allen.

La Fenice heeft lang het Milanese operahuis La Scala naar de kroon gestoken. Rigoletto, La Traviata en andere opera's van Giuseppe Verdi zijn er in première gegaan. Het gebouw is vernoemd naar de feniks, de Egyptische vogel die zich volgens de legendes om de vijf eeuwen verbrandde om daarna weer uit zijn as te herrijzen, omdat het staat op de plaats waar het theater San Benedetto stond, door brand verwoest in 1773. La Fenice is eerder zwaar beschadigd, na een brand in 1836. Toen is het theater met zijn vijf rijen loges volledig in oude stijl herbouwd. Luciano Pavarotti zei in een telefoongesprek met de Italiaanse tv: “Dit was ons juweel, het mooiste theater van Italië.”