Ambassade Italië hielp prostituées de baan op

ROME, 30 JAN. De Italiaanse ambassade in Nigeria is jarenlang de poort naar Europa geweest voor Afrikaanse prostituées. Drie medewerkers regelden visa tegen betaling van een fors bedrag aan smeergeld. Officieel kwamen de vrouwen als toerist naar Italië, als pelgrim of student of als zakenvrouw. Maar bijna allemaal gingen ze meteen de baan op.

Dit nieuwste smeergeldschandaal is ontdekt door de justitie in Turijn. Deze is op het spoor gezet van de ambassade in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos door prostituées die in Turijn waren gearresteerd en hadden verteld dat ze tegen betaling van duizend tot drieduizend dollar een toegangsbiljet voor Italië hadden gekocht.

Minister van Buitenlandse Zaken Susanna Agnelli spreekt gealarmeerd van “buitengewoon ernstige episodes”. Zij heeft meteen de hoofdinspecteur van haar ministerie naar Lagos gestuurd. Twee vragen achtervolgen haar. Wisten de superieuren van het corrupte optreden van hun drie medewerkers? En: is dit een incident of gaat het op andere Italiaanse ambassades in Afrika ook zo? De afgelopen jaren is er een explosieve groei geweest van het aantal Afrikaanse prostituées dat klanten probeert te werven langs de uitvalswegen van de grote steden in Italië.

Een Italiaanse vrouw die inmiddels was teruggekeerd naar Italië, is gearresteerd. De identiteit van de twee andere medewerksters is nog niet bekendgemaakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome onderstreept dat de drie verdachten geen diplomaten zijn. Ze waren in Nigeria in dienst genomen en zijn geen lid van de staf van het ministerie. De drie vrouwen zouden nauw hebben samengewerkt met Nigeriaanse misdaadbendes die in de prostitutie zitten.