Absurdist Kamagurka brengt soloprogramma

Voorstelling: Kamagurka als Kamiel Kafka. Gezien: 29/1 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Herhalingen: 30/1 Sittard, 31/1 Tilburg, 1/2 Bergen op Zoom, 2/2 Eindhoven.

“Dit is Kamiel Kafka. Dit is Kamiel Kafka. En ik zal het geen twee keer zeggen”, begint de Vlaamse absurdist Kamagurka zijn als world tour '96 aangekondigde tournee door Nederland, die vooralsnog slechts één week omvat. De meester van de onnozele grap, die in het verleden diverse theatervoorstellingen met zijn kompaan Herr Seele verzorgde, blijkt vorig jaar in eigen land als de in pet-met-oorwarmers en ruige winterjas gehulde Kamiel Kafka solistische ervaring te hebben opgedaan, waarmee hij nu het Nederlandse publiek hoopt te begeesteren. Niettemin is hij niet geheel alleen: vóór en na de pauze wordt hij geïntroduceerd door een zekere Etienne Vomiselle, die zich manifesteert als een bedremmeld ogende wiskundedocent met sommen als: 1 varken plus 1 koe is gelijk aan 2 beesten.

Zelf draagt Kamiel Kafka, alias Kamagurka, op enigszins slome, lispelende toon voor uit eigen werk. Daarin zijn soms de quasi-diepzinnige gedachten te herkennen die in deze krant wekelijks onder de kop Berts brein op zaterdag verschijnen, maar ook een groot aantal moppen die het genre op eigenaardige wijze verrijken (“Dokter, mijn man bedriegt mij!” - Hoe weet u dat, mevrouw? “Hij slaat mij met een andere vrouw”), ontsporende gedichten en zogenaamde forismen, oftewel aforismen die nog niet af zijn, zoals: “Honger is misschien de beste saus, maar met gestoofd konijn heb ik toch.” Soms doet hij mij denken aan Herman Finkers, die met een volstrekt andere tongval immers dezelfde voorliefde heeft voor zinnen waarin de letterlijke en de figuurlijke betekenis met elkaar aan de haal gaan.

Bij zijn eerste optreden raakte Kamiel Kafka gisteravond af en toe nog uit zijn ritme omdat hij eerst een Nederlands equivalent moest vinden alvorens een grap te kunnen debiteren die oorspronkelijk een Vlaamse vedette tot onderwerp had. Zo werd de pointe soms al te voorspelbaar, terwijl de onverwachte draai nu juist zijn specialiteit is. En bovendien heeft hij die werkelijkheid helemaal niet nodig om op zijn grappigst te zijn. Als cabaretier moet hij het afleggen tegen heel wat gehaaidere types, terwijl hij als Kamagurka de enige is.

    • Henk van Gelder