Aandeel KLM lager na cijfers derde kwartaal

AMSTERDAM, 30 JAN. Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerde de koers van het aandeel KLM vanmorgen met een aanzienlijke koersdaling op de winstcijfers over het derde kwartaal van het boekjaar 1995/96. Omstreeks het middaguur noteerde het aandeel 1,40 gulden lager op 52,50 gulden.

AMSTERDAM De AEX-index van meest verhandelde fondsen stond 2,24 punten lager op 503,37 punten. Ondanks een sterkere obligatiemarkt moest de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen dus opnieuw een stap terug. Gisteren sloot de AEX-index 0,85 punten lager.

Speculatieve vraag naar Fokker zorgde opnieuw voor een koersstijging van dit aandeel waarvan de waarde door analisten en handelaren op nihil wordt geschat. Het Koreaanse Samsung, dat naar buiten is getreden als mogelijke kandidaat voor de redding van de vliegtuigbouwer, liet vanmorgen weten dat het bedrijf geen specifieke plannen heeft voor de overname van Fokker. Een handelaar betitelt de vraag naar Fokker als gokwerk: “zelfs als er een reddingsplan op tafel komt, zal er waarschijnlijk niets voor de aandeelhouders overblijven.”

Speculanten laten zich door negatieve berichtgeving en wijze raad niet van de wijs brengen. Het aandeel Fokker opende vanmorgen iets boven de 5 gulden en bereikte een hoogste koers van 5,50 gulden. Omstreeks het middaguur was het aandeel weer iets gedaald tot 4,90 gulden.

Het automatiseringsfonds Getronics boekte vanmorgen opnieuw winst, 1,30 gulden op 89,90 gulden. De stijging van de koersen in de gehele sector technologie en automatisering hield aan. Fondsen als Neways, Besi, Baan, Management Share en CMG boekten opnieuw winst.

DSM maakte vanmorgen bekend dat de nettowinst over het afgelopen jaar in vergelijking met 1994 is verdubbeld. In 1994 boekte de chemiegigant een winst van 527 miljoen gulden. De koers van het aandeel reageerde nauwelijks, het aandeel was tegen het middaguur 40 cent duurder op 139 gulden.

De grote financiële fondsen waren over het algemeen iets lager. ABN Amro verloor 30 cent op 73,30 gulden, ING een gulden op 109,10, Fortis AMEV 90 cent op 107,80 gulden en Aegon 60 cent op 70,40 gulden.

De dollar is vanmorgen op de Europese valutamarkten lager geopend. Rond het middaguur noteerde de Amerikaanse munt in Amsterdam 1,6630 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6645 aan het slot van de handel gisteren. Handelaren wachten met spanning op een mogelijke renteverlaging van het marktcomité van Amerikaanse centrale banken. Het comité vergadert vandaag.

Ook het pond sterling was vanmorgen lager. In Amsterdam opende de Britse munt met een koers van 2,5025 gulden na een koers van 2,5065 gulden aan het slot van de handel gisteren. De Franse franc daalde van 32,605 gulden per honderd tot 32,595 gulden.

NEW YORK Wall Street is de week met een record begonnen. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen steeg gisteren met 33,23 punten tot 5304,98. Het oude record dateert van afgelopen vrijdag. De hoop op een renteverlaging in de VS was een belangrijke stimulans voor de stijging van de aandelenkoersen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio maakte het verlies van gisteren vandaag goed. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen sloot 133,24 punten hoger op 20.722,44 punten, het hoogste nievau in 17 maanden.