Zapman

Dus van die Patriotraketten, die in 1990 boven Israel de ene Iraakse raket na de andere uit de lucht knalden, daar klopte niets van (Ned 3, 10.45 uur).

Ik herinner me nog die pikzwarte hemels. Wanneer daarin twee lichtstrepen bij elkaar kwamen, dan kwam er een knal. Weer zo'n gewraakte Scudraket de wereld uit. Geloofde iedereen. Degenen die beter wisten hielden hun mond. Gelukkig maar. Anders had de Israelische regering zich op Irak moeten wreken, om de mensen thuis genoegdoening te verschaffen. Als ik het goed heb. Dan was de alliantie van het Westen met de Arabische landen uiteen gevallen. Moeilijk, moeilijk, die politieke praatjes, alsof ze niet uit je eigen mond komen. Maar wat ik even wil zeggen: waar geloven allemaal niet goed voor is.

We waren vandaag aan het voetballen. Ik voetbal met een paar vrienden elke zondagochtend in het park. Het had gesneeuwd en het vroor, het veld was hard en wit. Het betaald voetbal was voor het hele weekend afgelast vanwege de kou (Ned 2, 18.45 uur). Van ver kwam een zwarte hond aangerend, hij sleepte een lange halsband achter zich aan. Het beest dook op onze bal en zette zijn tanden erin. We hoorden een sissend geluid, gevolgd door het hijgen van een vrouw. Meestal komen ze op hun dooie akkertje aansukkelen, maar deze hondenbezitster kwam aangerend, buiten adem. In zo'n geval dient men zich vergevingsgezind maar vastberaden op te stellen: Dat gaat u geld kosten.

Wie gaat er ook in dit weer voetballen. Zei de vrouw en trok onze bal uit de mond van haar hond. Maar die werd boos en zette zijn tanden in haar hand. Ik heb nu geen geld bij me, maar volgende week neem ik geld voor jullie mee, riep ze terwijl ze het dier met haar andere hand wegsleepte. Tot volgende week, hè.

Niemand van ons geloofde haar, we deden maar alsof. Dat was makkelijker. Anders hadden we met haar mee moeten lopen om die 50 gulden te incasseren. We bleven liever voetballen, met de reservebal.

Later die avond kwam een film over de Formule I races van 1976, het jaar dat James Hunt met één punt verschil wereldkampioen werd vóór Nikki Lauda (RTL 5, 23.05 uur). Niemand die de essentie van het racen zo mooi onder woorden heeft gebracht als Hunt: All I could do was drive as fast as I could and just overtake every car I saw.

Toen hij na de laatste race over de streep kwam, kon hij zelf niet geloven dat hij wereldkampioen was geworden. Ze moesten het voor hem zwart op wit zetten. Later is hij televisiecommentator geworden.

    • Hans Aarsman