Zambia stuurt Krol terug naar Egypte

JOHANNESBURG, 29 JAN. Zuid-Afrika, Zambia, Ghana en Tunesië hebben dit weekeinde de halve finales van het voetbaltoernooi om de Afrika Cup bereikt. Woensdag neemt Zuid-Afrika het op tegen Ghana en speelt Zambia tegen Tunesië.

Het gastland versloeg in Johannesburg in de stromende regen Algerije met 2-1. De Zambianen wonnen in Bloemfontein met 3-1 van Egypte, dat wordt gecoacht door Ruud Krol. Ghana was met 1-0 te sterk voor Zaïre, terwijl Tunesië pas na het nemen van strafschoppen langs Gabon kwam. Na negentig minuten was de stand 1-1.

Egypte was bij voorbaat al de underdog tegen Zambia, de finalist van twee jaar geleden. Toch kwam de ploeg van Krol vlak voor de rust verrassend op voorsprong. Vanaf 25 meter maakte verdediger Kamouna een schitterend doelpunt. Pas na een een uur kwam Zambia op gelijke hoogte door Litana. Mutala en Lota bepaalden de eindstand op 3-1.

Vooral dankzij de Europese sterren Abedi Pele (Torino) en Anthony Yeboah (Leeds United) had Ghana weinig problemen met Zaïre, hoewel de magere uitslag (1-0) anders deed vermoeden. Met name Pele was op dreef.

Na een kwartier dreigde het duel uit de hand te lopen toen de elleboogstoot die Yeboah uitdeelde aan Ntumba Danga onbestraft bleef. De scheidsrechter had het incident niet gezien. Vijf minuten later zag hij wel de overtreding van de Zaïrees Lembi op Pele. Hij stuurde de verdediger van het veld. Yeboah profiteerde nauwelijks drie minuten later van de numerieke meerderheid. Na de voorbereidende actie van Pele, die twee man stijlvol passeerde, was de spits van Leeds United een fractie sneller bij de bal dan Merikan: 1-0.

In de halve eindstrijd kan Ghana niet beschikken over Pele. Hij liep eerder in het toernooi een blessure aan de linkerenkel op, die hem gisteren opnieuw parten speelde. Uit voorzorg werd hij tien minuten voor tijd gewisseld. De medische staf achtte het niet verstandig hem de cruciale wedstrijd tegen Zuid-Afrika te laten spelen. (RTR/AFP)