Wijers: KTA mag omroepen geld vragen

DEN HAAG, 29 JAN. Minister Wijers van economische zaken heeft voorlopig geconcludeerd dat Kabeltelevisie Amsterdam BV (KTA) niet onjuist heeft gehandeld door de commerciële omroepen Arcade en Eurosport te laten betalen om op de kabel te komen. Dit schrijft hij in een brief aan KTA. De kabelexploitant vraagt voor doorgifte een bedrag van 750.000 gulden per zender per jaar.

Arcade en Eurosport zijn het altijd oneens geweest met het bedrag dat KTA voor de doorgifte vroeg en verweet de kabelexploitant misbruik te maken van haar monopoliepositie. De rechtbank wilde in een in december 1995 aangespannen kort geding geen uitspraak doen over de rechtmatigheid van het bedrag dat de kabelmaatschappij aan de commerciële zenders vraagt. Hierop vroegen Arcade en Eurosport aan het ministerie van economische zaken om de handelswijze van KTA te toetsen aan de Wet Economische Mededinging.

Volgens minister Wijers (economische zaken) heeft KTA weliswaar een economische machtspositie, maar maakt ze daar geen misbruik van. Het bedrag dat de commerciële zenders moeten betalen is volgens Wijers niet in strijd met het algemeen belang.

Arcade vindt dat er absoluut sprake is van prijsdiscriminatie. “Het bedrag dat wij moeten betalen is exorbitant hoog, terwijl andere zenders minder betalen”, aldus een woordvoerder. De omroep vreest dat andere kabelmaatschappijen ook nu hun prijzen zullen verhogen.

De televisiezenders van de commerciële omroep Arcade (TV 10 Gold en The Music Factory) worden sinds 17 januari vorig jaar doorgegeven op de Amsterdamse kabel. Voorlopig betaald de omroep een maandelijkse bijdrage totdat een definitieve uitspraak is gedaan.