Wakken in Elfstedenroute willen nog niet dichtvriezen

LEEUWARDEN, 29 JAN. Een Elfstedentocht wordt deze week zeker niet uitgeschreven. De wakken willen nog niet dichtvriezen. Maar de voorbereidingen voor de tweehonderd kilometer lange tocht zijn in volle gang.

De GGD in Friesland heeft na overleg met het Elfstedenbestuur een draaiboek gemaakt voor de opvang van dronken en door kou bevangen toeschouwers. Bij het logistiek centrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Zoetermeer zijn duizenden dekens besteld, evenals verlichtingsapparatuur en portofoons. “De combinatie alcohol en kou kan voor problemen zorgen”, aldus A. Wiggers van de GGD. “In 1985 en 1986 lagen de temperaturen boven nul, maar dat zal straks als de tocht gehouden wordt, wellicht anders zijn.” Gemeenten wordt geadviseerd sporthallen in te ruimen voor onwel geworden “feestgangers”. De Vereniging De Friesche Elf Steden is klaar voor de 'Tocht der Tochten'.

Ongeveer tweeduizend vrijwilligers zullen de 21 rayonhoofden assisteren als de schaatstocht verreden wordt. Ook ongeveer tweehonderd vrijwilligers - administratief personeel van banken, verzekeringsmaatschappijen - zijn paraat voor de inschrijving van wedstrijd- en toerrijders in de Frieslandhal.

Het Friese bedrijfsleven speelt eveneens in op een eventuele vijftiende Tocht. Bij de Leeuwarder destilleerderij Boomsma liggen ongeveer dertigduizend 'Elfstedenetiketten' klaar die op kruikjes 'Ljouwerter Beerenburger' kunnen worden geplakt als de tocht doorgaat. De Dokkumer Vlaggencentrale maakte inmiddels ontwerpen voor kleurige herinneringsvlaggen aan de vijftiende Elfstedentocht. Zodra het bestuur van de Elfstedenvereniging een datum voor het evenement bekend maakt zal een deel van het personeel drie dagen in touw zijn om duizenden vlaggen te drukken. Ook bij de stempelposten zullen speciale vlaggen van de het Dokkumer bedrijf wapperen. De telefoon bij secretaris G.G. Witsen Elias van de Elfstedenvereniging stond vanmorgen roodgloeiend. Vooral leden die hun pasje kwijt zijn bellen om raad. “Als ze voor half december betaald hebben, krijgen ze een nieuwe”, aldus Witsen Elias.

Voorzitter H. Kroes van de vereniging inspecteerde dit weekeinde delen van het traject. De meeste van de meer dan honderd wakken lag nog open. De verwachting was dat ze snel zouden dichtvriezen, zodra de felle oostenwind zou gaan liggen. Maar de wind heeft een stroming in het water veroorzaakt, waardoor het relatief warme water zich heeft vermengd met het koude. Kroes: “Op sommige wakken ligt nog maar twee centimeter ijs.” Een kennis van Witsen Elias zakte zondag pardoes door een dichtgevroren wak op de Zwette, het startpunt van de Elfstedentocht bij Leeuwarden. Een klein wak bij Bartlehiem is dankzij een “ijstransplantatie” van rayonhoofd S. Veltstra aan het dichtvriezen. Maar het deponeren van ijsschotsen in de overige wakken is onbegonnen werk, stelt Kroes, omdat dit eenvoudigweg te gevaarlijk is.

Inschrijvingshoofd S. Sikkens heeft echter goede hoop. “Als de dagen lengen, begint de winter te strengen”, citeert hij een volkswijheid. “Ik had vanochten de bloemen op de ramen. Ik denk dat de dooiaanval die eind deze week wordt voorspeld Friesland voorbijgaat. Depressies schrikken zodra ze Friesland zien.”