Vrouw president Havel overleden

PRAAG, 29 JAN. Olga Havel, echtgenote van de Tsjechische president Vaclav Havel is zaterdag op 62-jarige leeftijd in Praag overleden. Dat heeft het bureau van de president bekend gemaakt. Mevrouw Havel stond al sinds afgelopen zomer onder medische behandeling, maar de aard van haar ziekte werd nooit officieel bekend gemaakt. Volgens de Poolse nieuwsdienst CTK overleed zij aan kanker.

OLga Havel verwierf vooral bekendheid als de ontvanger van een groot aantal brieven die haar echtgenoot schreef toen hij als dissident onder het vroegere communistische regime gevangen zat. Vaclav Havel bundelde zijn stukken later onder de titel Brieven aan Olga. De gebundelde brieven toonden aan dat Havel veel aandacht besteedde aan de opvattingen van zijn echtgenote.

Mevrouw Havel werd op 11 juli 1933 in Praag geboren. Ze ontmoette haar latere echtgenoot voor het eerst in 1957 in het Praagse Café Slavia, in de jaren vijftig een bekende ontmoetingsplaats voor intellectuelen. Ze trouwden in 1964. (Reuter)