Vergeefs bezoek aan ijshockey

De ijshockeywedstrijd van afgelopen zaterdag tussen Heerenveen en Tilburg kon door dubbele autopech van de Tilburg Trappers niet doorgaan. Om vier uur 's middags moesten de Tilburgers al van bus wisselen omdat de koppeling het begaf. De landskampioen strandde uiteindelijk 's avonds bij een pompstation in Heteren bij Nijmegen nadat het schuifdak eraf was gewaaid.

In Heerenveen zaten 3.500 toeschouwers op Tilburg te wachten. De Friese club had veel geld in de organisatie van het duel gestoken. Heerenveen-voorzitter Koperdraad had zelfs Nijmeegse taxi-busjes geregeld. Maar de Tilburgse coach, Doug Mason, vond het te laat worden. Koperdraad besloot daarop een schadeclaim van ongeveer 65.000 gulden in te dienen. Mason, die ook bondscoach is, wilde niet meer spelen omdat een dag later de topper tegen Nijmegen op het programma stond. John Ponsioen, de voorzitter van de Nederlandse IJshockeybond (NIJB), werd er zaterdagavond bijgehaald om telefonisch in het conflict te bemiddelen.

Hoe laat bent u op de hoogte gesteld van de problemen?

Ik kreeg om zeven uur 's avonds een telefoontje van de competitieleider. Ik heb toen Mason gebeld en gesmeekt toch naar Heerenveen af te reizen. We hebben afgesproken dat zijn ploeg alsnog zou vertrekken als de taxi-busjes voor kwart voor acht op het pompstation arriveerden. Die kwamen om 19.43 aan, maar Mason stapte niet in. Na overleg met de chauffeurs heeft hij zijn eigen rekensommetje gemaakt en vond hij half elf spelen in Heerenveen te laat.

Het is toch logisch dat hij fit tegen Nijmegen wil aantreden?

Ja. Ik heb hem ook beloofd dat die wedstrijd verzet zou worden als ze naar Heerenveen gingen. Dat heeft hij geweigerd. Zondag hadden we nog kunnen aflassen, maar Thialf zat al bomvol.

Is de voorzitter zijn eigen bondscoach afgevallen?

Absoluut niet. We wisten van tevoren dat er spanningen zouden ontstaan als Mason bonds- én clubcoach werd. Die zaken houden we dan ook strict gescheiden. Ik heb hem als clubcoach aangesproken, niet als bondscoach.

Moet Tilburg die schadeclaim betalen?

Ik heb ervan gehoord. Het wordt waarschijnlijk een civiele zaak. Er is natuurlijk wel sprake van overmacht. Niemand gaat voor de lol twee keer langs de weg staan als het zes graden vriest.