Van Waning staat pal aan microfoon

Zijn marinecarrière liep een deuk op toen hij de onderzeeër onder zijn commando op een rots parkeerde vóór de Schotse kust. Toch bracht hij het met kantoorbaantjes nog tot kapitein ter zee (kolonel). Na zijn afzwaaien liet hij zich in marine-uniform portretteren voor de kandidatenlijsten van D66. Het werkte half, hij kreeg een lage notering op de D66-lijst, maar omdat de partij voor Paars bewindslieden moest leveren, kwam Jan-Willem van Waning alsnog in de Tweede Kamer.

De fractie had weinig werk voor hem. De portefeuilles vrede en veiligheid waren al verdeeld onder Bob van den Bos en Jan Hoekema, die het een uitdaging vinden voor elkaar in te springen als het om instant-commentaar gaat. “Ik ben daarover de eerste woordvoerder,” ligt op hun lippen bestorven.

Van Waning ging in de Tweede Kamer altijd zo zitten dat de tv-camera's zijn permanente glimlach opvingen. Afgelopen donderdag kwam hij zelf aan het woord bij het overleg over de agenda van de Algemene Raad, die vandaag in Brussel wordt gehouden.

Van Waning had alle zeventig overwegingen gelezen van de top van Madrid en begon ijverig vragen te stellen uit dit afgewerkte dossier. Voorzitter en partijgenoot Pieter ter Veer wees Van Waning erop dat het weinig zin had daar tijdens dit overleg nog eens op terug te komen. Maar Van Waning had nu eindelijk een microfoon die aan stond en bleef voorlezen. Wat vond de minister bijvoorbeeld van een rol voor de West- Europese Unie in Afrika? . VVD'er Frans Weisglas wordt het te machtig en interrumpeert: “U bedoelt eigenlijk wat vindt de minister van Afrika. Ja, dat is óók een vraag”. Van Waning blijft voorlezen.

Hans van Mierlo antwoordt strak in de plooi: “We moeten ervoor waken dat er niet te veel statements worden afgegeven in de Raad en op de Top.” En dan met een schuin oog naar partijgenoot Van Waning: “Europa dreigt verbaal leeg te lopen”. (WN)

    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Kees van der Malen
    • John Kroon