Regisseuse Berghaus overleden

BERLIJN, 29 JAN. Ruth Berghaus, een van de belangrijkste Duitse theater- en operaregisseurs, is donderdag op 68-jarige leeftijd in haar huis in Berlijn aan kanker overleden.

Berghaus, die in 1927 in Dresden werd geboren en van 1954 tot zijn dood in 1979 was getrouwd met de componist Paul Dessau, maakte naam als danseres en choreografe en werd als zodanig lid van het Berliner Ensemble, in 1949 opgericht door Bertolt Brecht. Als regisseuse bracht ze bij het Ensemble in de jaren 1971-'77 werk van jonge schrijvers, onder wie de onlangs overleden Heiner Müller.

In de jaren '60 en '70 werkte Berghaus bij de Berlijnse Staatsopera en in de jaren '80 bij de opera in Frankfurt, waar ze vaak controversiële produkties bracht van o.a. Les Troyens van Berlioz en Der Ring des Nibelungen van Wagner. Haar produktie van Mozarts Die Entführung aus dem Serail was in 1986 te zien in het Holland Festival.

In Brussel regisseerde Berghaus in 1988 Lulu van Alban Berg, waarbij ze een keer zelf de door een invallende zangeres in de orkestbak gezongen titelrol op het podium uitbeeldde, toen Teresa Stratas weigerde op te treden.