Pakistan dreigt India met vergeldingsactie

NEW DELHI, 29 JAN. In Pakistan is het afgelopen weekeinde furieus gereageerd op een raketaanval vrijdag op een moskee in het Pakistaanse deel van Kashmir en een geslaagde Indiase proef zaterdag met een nieuw type raket, dat veel grote Pakistaanse steden zou kunnen bereiken.

De Pakistaanse president Farooq Leghari dreigde India gisteren met vergeldingsmaatregelen voor de aanval op de moskee. De Indiërs ontkennen echter elke verantwoordelijkheid voor de aanval, waarbij 20 doden en 25 gewonden vielen, en beschuldigen op hun beurt Pakistan van beschietingen van Indiaas Kashmir.

Pakistan liet bij monde van Leghari verder weten dat het “passende maatregelen” zal nemen om de uitbreiding van het Indiase rakettenarsenaal met de nieuwe Prithvi het hoofd te bieden. De nieuwe Prithvi, die in de Golf van Bengalen voor het eerst werd getest, heeft een bereik van 250 kilometer, 100 kilometer meer dan de tot dusverre ontwikkelde versie van het wapen. De raket kan in principe kernwapens vervoeren.

New Delhi negeerde met de proef uitdrukkelijke verzoeken van de Verenigde Staten om voorlopig geen nieuwe raketten te testen. Washington vreest dat door de stationering van zulke raketten een gevaarlijke wapenwedloop tussen de beide aartsvijanden zal ontstaan.

Beide landen worden algemeen in staat geacht kernwapens te produceren. Mogelijk bechikken ze er reeds over. De Indiërs waren echter op hun beurt woedend over het Amerikaanse recente besluit wapens ter waarde van 368 miljoen dollar aan Pakistan te leveren.

Pag.5: Vaak beschietingen over de bestandslijn

Vandaag bestond nog steeds geen zekerheid over de herkomst van de twee raketten die de moskee in Forward Kahuta tijdens het vrijdaggebed verwoestten. India ontkent ten stelligste raketten te hebben afgevuurd. Volgens New Delhi is de hele zaak in scène gezet door de Pakistanen zelf.

Het hoofd van de militaire waarnemers van de Verenigde Naties in Kashmir bevestigde tijdens een bezoek aan de plaats van het incident dat de moskee was getroffen door twee raketten en dat daarbij levens verloren waren gegaan, maar weigerde verdere bijzonderheden te geven.

De Indiase autoriteiten hebben op hun beurt de Pakistanen ervan beschuldigd zaterdag zeven mensen te hebben verwond bij beschietingen over de bestandslijn. Dit is echter weer ontkend door woordvoerders in Islamabad. Ook hier heeft de VN-waarnemer echter de inslag van raketten bevestigd. Hij wees erop dat raket- en artilleriebeschietingen langs de bestandslijn, die eind jaren veertig na de eerste Indo-Pakistaanse oorlog over Kashmir werd ingesteld, heel gebruikelijk zijn.

De Pakistaanse minister van defensie, Aftab Shabaan Merani, dempte de vrees voor een verdere escalatie van de spanningen tussen beide landen door te verklaren dat de aanval op de moskee en de test volgens hem verband hielden met de ophanden zijnde algemene verkiezingen in India en niet met plannen van India om Pakistan aan te vallen.