Militaire coup in Westafrikaanse staat Niger

NIAMEY, 29 JAN. Officieren van het leger in de Westafrikaanse staat Niger hebben zaterdag een staatsgreep gepleegd. De president van het land, Mahamane Ousmane, en de premier, Hama Amadou, zijn gevangengenomen. Frankrijk en de Verenigde Staten hebben de coup, die werd uitgevoerd onder leiding van de chef-staf van het leger, luitenant-kolonel Ibrahim Bare Mainassara, inmiddels veroordeeld en de hulp aan het land bevroren.

In de hoofdstad van Niger, Niamey, was het gisteren kalm. Bij gevechten tussen de presidentiële garde van Ousmane en de opstandige militairen zouden zaterdag ten minste tien doden zijn gevallen. Militairen van het Nigerese leger voerden gisteren patrouilles uit in Niamey. Het vliegveld van de hoofdstad was gisteren nog gesloten en het was onmogelijk om met Niger te bellen.

In een op de Nigerese radio voorgelezen toespraak zei Mainassara zaterdagavond dat het leger de macht had gegrepen wegens de “absurde” politieke crisis in het land. In het parlement in Niger zijn aanhangers van Mahamane Ousmane en medestanders van Hama Amadou al een jaar in een machtsstrijd verwikkeld waardoor normaal bestuur van het land nauwelijks meer mogelijk was.

Mahamane Ousmane kwam in 1990 aan de macht bij de eerste meerpartijenverkiezingen in Niger, dat in 1960 onafhankelijk werd van Frankrijk. De nieuwe machthebbers onderstreepten dat het niet de bedoeling van het leger is om de meerpartijendemocratie af te schaffen. “Het leger wil alleen maar dat het land een nieuw begin maakt”, aldus een woordvoerder van de door de militairen opgerichte Raad van Nationale Redding in een vraaggesprek met de Nigerese radio.

Een woordvoerder van het Franse ministerie van buitenlandse zaken veroordeelde de staatsgreep gisteren in sterke bewoordingen. “De leider van de coup is verantwoordelijk voor de veiligheid van de wettige gezagsdragers die nu in gevangenschap verkeren. Frankrijk doet een oproep om hen vrij te laten en terug te keren naar de constitutionele orde.” Parijs schortte gisteren alle economische en militaire hulp aan Niger op. Ook de Verenigde Staten hebben dat inmiddels gedaan. “De militaire krachten die voor deze abjecte daad verantwoordelijk zijn hebben gehandeld tegen de wil van het volk”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Volgens functionarissen in Benin zijn de buurlanden van Niger van plan een bemiddelingspoging te ondernemen.

Niger is een van de armste landen ter wereld. Slechts twintig procent van de ongeveer 8,4 miljoen Nigerezen kan lezen en schrijven. Het land heeft te lijden onder een chronische droogte. In de jaren zeventig maakte het veel winst op de export van uranium, maar door de daling van de prijs daarvan is het nu sterk afhankelijk van buitenlandse hulp. (AP, AFP, Reuter)