Mats Wilander beschuldigd van gebruik cocaïne

MELBOURNE, 29 JAN. Het gerucht dat voormalig nummer-één Mats Wilander zou zijn betrapt op cocaïne-gebruik overschaduwde gisteren in Melbourne de overwinning van Boris Becker op de Australian Open. De Zweed Wilander en de Tsjech Karel Novacek, zo meldde een Engels tabloid, zouden vorig jaar bij het grand-slamtoernooi in Parijs zijn betrapt bij een dopingcontrole.

De Engelse krant, The News of the World, schrijft dat Wilander en Novacek, die bij Roland Garros samen in het dubbelspel uitkwamen, zich afmeldden voor de Australian Open met zogenaamde blessures, maar in werkelijkheid in Londen waren voor gesprekken met de ITF, de internationale tennisfederatie, en de ATP, het orgaan dat de mannentour bestuurt.

Het zou de eerste keer zijn dat tennissers betrapt worden op het gebruik van verboden middelen. De voorzitter van de ITF, Brian Tobin, ontkende de geruchten gisteren. Wel bevestigde hij dat er vorig jaar controles zijn uitgevoerd bij Roland Garros en Wimbledon.

Wilander, winnaar van zeven grand-slamtitels, begon twee jaar geleden aan een succesvolle comeback en staat momenteel 49ste op de ranglijst. Begin deze maand meldde hij zich af voor de Hopman Cup. Novacek stond in 1991 in de top-tien, maar is het afgelopen jaar gezakt naar de 122ste plaats op de ranglijst. “Met Wilander en Novacek ben ik goed bevriend”, zei Becker na zijn zege. “Ik moet ze eerst zelf spreken voor ik commentaar kan geven.”

Hij wilde wel herhalen wat hij eerder al eens had gezegd over dopinggebruik. “De tenniswereld zegt regelmatig vanuit een ivoren toren dat er in het tennis geen verboden middelen worden gebruikt. Dan zou tennis het enige onderdeel van de maatschappij zijn waarin dat zo is. Ik ken geen spelers die gebruiken, maar ik kan me voorstellen dat er tennissers wat gebruiken. Misschien niet om hun prestaties te verbeteren, maar wel in hun vrije tijd.”

De 28-jarige Becker won gisteren in Melbourne zijn zesde grand-slamtitel, na eerdere overwinningen op Wimbledon (1985, 1986 en 1989), in New York (1989) en Australië (1991). Hij versloeg de 23-jarige Michael Chang met 6-2, 6-4, 2-6 en 6-2. Hij bleef na zijn zege op de vierde plaats van de ranglijst staan, maar het verschil met Agassi, Muster en Sampras is zo klein geworden dat Becker binnenkort weer nummer-één zou kunnen worden. Dat was hij al eens in 1991, drie weken in januari en negen weken tussen Wimbledon en de US Open.15 : Portret Becker