Likudleider maakt zich op voor erkenning PLO

TEL AVIV, 29 JAN. De nationalistische Likud-oppositie maakt zich op voor erkenning van de PLO en onderhandelingen met Yasser Arafat.

Likud-leider Binyamin Netanyahu heeft een dergelijke ideologische ommezwaai het afgelopen weekeinde in een radiovraaggesprek laten doorschemeren en daarmee meteen een fel debat in zijn partij uitgelokt. Na de interne voorverkiezingen voor de kandidatenlijst voor de Knesset bij de dit jaar te houden algemene verkiezingen, zal hij zijn plannen tijdens een partijcongres ontvouwen. Het uitgangspunt van de nieuwe Likud-koers zou zijn door erkenning van de PLO tijdens onderhandelingen met Arafat te verhinderen dat het Palestijnse zelfbestuur zich ontwikkelt tot een onafhankelijke Palestijnse staat. Als voorwaarde voor erkenning van de PLO en de aanvaarding van de door de uitvoering van het autonomie-akkoord ontstane situatie staat Likud op amendering van anti-Israelische passages in het Palestijnse Handvest.

Ex-Likudpremier Yitzhak Shamir en Binyamin Begin, de zoon van ex-premier Menahem Begin, hebben zich gisteren onmiddellijk tegen een dergelijke ommezwaai gekeerd. Beiden willen niets weten van erkenning van de PLO, laat staan Arafat onder ogen komen, die voor hen nog steeds een aartsmoordenaar is.

Partijleider Netanyahu is echter aan de hand van reeksen opiniepeilingen tot andere inzichten gekomen. Het is hem duidelijk geworden dat ook traditionele Likud-stemmers thans de vredespolitiek van de Arbeidspartij steunen en dat Likud nog verder naar het centrum van de Israelische politiek moet zwenken om een kans te maken de algemene verkiezingen te winnen of de socialisten een regering van nationale eenheid op te leggen. Aangezien ook premier Peres zich nadrukkelijk blijft kanten tegen een onafhankelijke Palestijnse staat, zou zo'n koerswijziging bij Likud betekenen dat deze oppositiepartij dicht bij de standpunten van de Arbeidspartij komt.

Aangezien vrede met Syrië voor Israel geen ideologische doch uitsluitend een veiligheidsprobleem is, blijft het probleem-Jeruzalem als enig ideologisch vraagstuk in de Israelische politiek staan. Voorlopig nog lopen de standpunten van de Arbeidspartij en Likud over de toekomstige status van Jeruzalem parallel.