Levenslang voor bomaanslag op mafiabestrijder

ROME, 29 JAN. De daders van de bomaanslag waarbij in 1992 mafiabestrijder Paolo Borsellino en vijf lijfwachten werden gedood, zijn zaterdag veroordeeld. Drie verdachten kregen levenslang. Een verdachte die is gaan samenwerken met de justitie kreeg achttien jaar.

Proces en vonnis komen voor Italië ongebruikelijk snel. Een aantal belangrijke mafiamoorden uit de jaren tachtig is nog steeds onopgelost. Het proces in de zaak-Borsellino is onderdeel van het anti-mafia offensief dat is ingezet na de moordaanslag op Borsellino en die op zijn collega Giovanni Falcone, twee maanden daarvoor.

Borsellino werd vermoord op een warme zondagmiddag in juli. Toen hij aanbelde bij het appartement van zijn moeder, in een doodlopende straat in Palermo, werd een gestolen Fiat 126 die was volgeladen met explosieven, tot ontploffing gebracht.

De rechtbank van de Siciliaanse stad Caltanissetta legde een levenslange gevangenisstraf op aan Salvatore Profeta, de mafiabaas uit Palermo die de aanslag heeft georganiseerd; aan Pietro Scotto, de telefooningenieur die ervoor had gezorgd dat de telefoon van Borsellino's moeder werd afgeluisterd om te weten wanneer haar zoon zou komen; en aan Vincenzo Orofino, de mecanicien waar de autobom is geprepareerd en bewaard.

Toen hij het vonnis hoorde, begon de 30-jarige Orofino met zijn hoofd te beuken tegen de kogelvrije glazen wand in de kooi waarin hij vastzat. “Jullie hebben mijn leven gerruïneerd,” riep hij in Siciliaanse dialect, om daarna een reeks verwensening en bedreigingen af te vuren op de rechters. In het proces is niet helemaal duidelijk geworden of Orofino uit vrije wil heeft meegewerkt of dat hij door de mafia is bedreigd.

Vincenzo Scarantino, de man die diefstal van de auto had geregeld, heeft een lichtere straf gekregen, achttien jaar, omdat hij is gaan samenwerken met de justitie.

Over een paar maanden zal, ook in Caltanissetta, het proces beginnen tegen de mafiabazen die opdracht hebben gegeven voor de moord op Borsellino. Tot de verdachten in die zaak behoort Totò Riina, de in januari 1993 gearresteerde 'baas der bazen'. Riina staat ook terecht in het proces wegens de moordaanslag op Falcone, in mei 1992. Dat proces loopt nog steeds, eveneens in Caltanissetta.

    • Marc Leijendekker