Kou leidt tot slippartijen, ijstoeristen, dichte sluizen

ROTTERDAM, 29 JAN. De aanhoudende kou veroorzaakt in heel Nederland overlast op wegen en water. Vooral in de noordelijke provincies leidden sneeuwval en gladheid het afgelopen weekeinde tot tientallen aanrijdingen. Er vielen enkele lichtgewonden. Op kleinere vaarwegen zorgt ijsvorming voor vertragingen en zelfs vaarverboden.

De politie in de noordelijke provincies adviseerde automobilisten dit weekeinde thuis te blijven. Alleen op zaterdag deden zich in Drenthe al zeventig slippartijen voor. Sneeuwschuivers hielden vanaf zaterdagmiddag de Afsluitdijk sneeuwvrij. Het duurde tot zondagmorgen voordat grote bergen stuifsneeuw waren verwijderd van de dijk. Ook op andere doorgaande wegen, waar de harde wind steeds nieuwe 'sneeuwduinen' opwierp, werd voortdurend geveegd of met zout gestrooid.

In het Noord-Hollandse Oosterleek strandden vijf mensen met hun auto op een dijkweg in de sneeuw. Ze wilden de sneeuw en het ijs bekijken dat door de wind van het IJsselmeer op de dijk was geblazen. Ook het treinverkeer in het noorden van Groningen had zaterdagochtend te kampen met opgewaaide sneeuw, waardoor sommige wissels niet werkten.

Langs de dichtgevroren Nederrijn en Lek bij Wijk bij Duurstede en Culemborg zette de politie zondag geluidswagens in om wandelaars, die zich op het onbetrouwbare ijs waagden, terug te roepen. De agenten durfden de waaghalzen niet zelf van het ijs te halen. De politie waarschuwde dat het ijs redelijk dik leek, maar dat er een sterke onderstroom stond. Wie door het ijs zakte zou zeker door de stroming worden meegevoerd.

De binnenvaart ondervindt vooralsnog weinig hinder van het winterse weer. Hooguit tien procent van de schepen ligt stil en de belangrijkste routes zijn nog bevaarbaar, in een enkel geval onder begeleiding van een ijsbreker. Veel regionale kanalen zijn wel dichtgevroren en een aantal sluizen en stuwen is buiten gebruik. De veerdiensten naar alle Waddeneilanden zijn aangepast, omdat de boten dreigen vast te lopen op opgestuwde ijsplaten of op de bodem. Ten gevolge van de harde oostenwind is de waterstand drastisch gedaald.