Joegoslavie erkent Macedonie

Krijgsgevangenen vrij De regering van Joegoslavië (Servië en Montenegro) heeft vandaag een wetsvoorstel goedgekeurd waarin de voormalige Joegoslavische deelstaat Maecedonië wordt erkend. Na goedkeuring zou Macedonië de eerste ex-Joegoslavische deelstaat zijn die Belgrado erkent sinds het uiteenvallen van de federatie in 1991. De andere zijn Slovenië, Kroatië en Bosnië.

Westerse diplomaten in Belgrado hebben verklaard dat de Europese Unie Joegoslavië zal erkennen zodra Belgrado Macedonië heeft erkend. De EU zou daarmee tevens de regering van de Servische president Milosevic willen belonen voor zijn bijdrage aan de huidige Bosnische vredesregeling.

Bij verscheidene incidenten in Bosnië zijn het afgelopen weekeinde militairen van de internationale vredesmacht IFOR gedood en gewond geraakt. Drie Britse soldaten kwamen zondag om het leven toen zij met hun pantserwagen nabij de stad Mrkonjic Grad in Midden-Bosnië op een mijn reden. Een Zweedse soldaat kwam bij Doboj in Noord-Bosnië om het leven toen zijn voertuig in een rivier stortte. Een Amerikaanse soldaat op het IFOR-hoofdkwartier in Ilidza, een buitenwijk van Sarajevo, werd zondagochtend gewond door een geweerkogel. Ilidza is een Servische wijk, het hoofdkwartier ligt nabij de frontlinie waar moslims en serviërs vier jaar tegenover elkaar hebben gelegen.

De Bosnische Serviërs, Kroaten en moslims hebben dit weekeinde honderden krijgsgevangenen vrijgelaten, een week nadat het Dayton-akkoord hen ertoe verplichtte alle gevangenen te hebben uitgewisseld. Op verscheidene plaatsen in Bosnië werden in totaal meer dan 500 gevangenen uitgewisseld. Volgens het Internationale Rode Kruis houden de drie partijen in totaal nog bijna 200 gevangenen vast. (AFP, Reuter, AP)