IRT: crimineel proza à raison 55 gulden

Belangstellende staatsburgers en liefhebbers van een crimineel verhaal opgelet! Vanaf donderdagmiddag ligt er prachtig proza in de boekhandel: het rapport van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden, ook wel bekend als het rapport-Van Traa.

Wat doet zo'n werkje in de vrije verkoop? Dat ligt eraan hoe gretig de belangstelling is. Voor de snelle consumptie is er een paperback (kleine 500 pagina's) voor de som van 55 gulden. Wie iets preciezer wil nagaan hoe de bestrijding van de misdaad in Nederland de afgelopen jaren verliep, kan ook een iets royalere aanschaf doen. Die grotere interesse heeft wel een prijs: een complete set bestaande uit het eindrapport en de bijlages kost 695 gulden. Maar de koper ontvangt dan wel een stapel rapporten, die liefst 4.800 pagina's omvat. Voor liefhebbers met een nog levendiger belangstelling is er voor de boekenkast en de pc een gecombineerde uitgave in boekvorm en op CD-rom: kosten 1.080 gulden en 78 cent.

De openbaarmaking van het rapport-Van Traa is omgeven door uitzonderlijk strenge afspraken. Parlementaire journalisten krijgen vanaf zes uur 's ochtends het eindrapport uitgereikt als zij beloven er voor de officiële presentatie 's middags niet uit te publiceren. Bij eerdere parlementaire enquêtes werd het omvangrijke eindrapport een paar dagen van te voren beschikbaar gesteld. Dat kwam de begrijpelijkheid van de berichtgeving meestal ten goede. De Commissie-Van Traa, in het bijzonder voorzitter Maarten van Traa, is beducht voor het vroegtijdig bekend worden van de conclusies. De woordvoerder van de commissie, het hoofd communicatie van de Tweede Kamer, Henk Mulders, verwijst naar 'slechte ervaringen' met eerdere rapporten. “Een embargo langer dan acht uur is in de praktijk niet te handhaven, zo is ons gebleken.”

Wie het nieuws uit de eerste hand wil: 's middags om half twee zal Van Traa in een door radio (Radio 1) en televisie (Nederland 3) rechtstreeks uit te zenden persconferentie het rapport presenteren. (KvdM)

    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Kees van der Malen
    • John Kroon