In vraaggesprek Der Spiegel; 'Servisch kolonel wil getuige zijn tegen Karadzic'

BONN, 29 JAN. Na de winter kunnen inspectieteams van de Verenigde Naties in Bosnië bij kolenmijnen en in ontoegankelijke bossen een nieuwe reeks massagraven ontdekken waarin “meer dan 10.000” vermoorde Bosniërs en Kroaten liggen.

Dat zegt een anonieme Servische kolonel in een gesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel. De officier is, als eerste hoge Servische militair, bereid voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag te komen getuigen tegen de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en diens militaire opperbevelhebber Radko Mladic. De kolonel, die anoniem zou willen blijven tot hij met hulp van westelijke ambassades Bosnië heeft kunnen verlaten, geeft in Der Spiegel globaal aan waar de graven zich bevinden: in noordwestelijk en centraal Bosnië. Volgens de kolonel heeft Karadzic “zonder twijfel” bevel gegeven concentratiekampen aan te leggen en moslims te folteren en te vermoorden. Zulke bevelen waren onderdeel van zijn politiek van “etnische zuivering”. Bosnisch-Servische officieren die veel moslims om het leven lieten brengen mochten op snellere bevordering rekenen, zegt de anonieme kolonel, die vertelt dat Karadzic' generaals soms tegen elkaar opschepten over het aantal moslims dat zij hadden laten doden. Tot zover onze correspondent.