Hockeyploeg bij Spelen in gunstige groep

ROTTERDAM, 29 JAN. De Nederlandse hockeyers hebben zich verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in Atlanta. Na de overwinning van zaterdag op Wit-Rusland (4-0) won het elftal van bondscoach Roelant Oltmans gisteren de afsluitende wedstrijd op het olympisch kwalificatietoernooi in Barcelona met 2-1 van gastland Spanje. Met elf punten uit zeven duels en een beter doelsaldo dan India eindigde de nationale ploeg op de eerste plaats in het eindklassement van het plaatsingstoernooi. Ook India, Groot-Brittannië, Spanje en Maleisië kwalificeerden zich voor de Spelen.

Door de toernooiwinst is Nederland in Atlanta in een gunstige poule ingedeeld. Oranje is als groepshoofd aangewezen van poule B. Daarin treft het Australië, Groot-Brittannië, Zuid-Korea, Maleisië en Zuid-Afrika. Nederland ontloopt in de voorronde wereldkampioen Pakistan, Europees kampioen en olympisch titelverdediger Duitsland, Argentinië, India, Spanje en gastland de Verenigde Staten uit groep A.

Oltmans was tevreden: “Deze indeling geeft mij een goed gevoel. Tegen Australië spelen we altijd goed. Zuid-Korea is een outsider, Groot-Brittannië en Maleisië hebben we hier aan het werk gezien en Zuid-Afrika mag normaal gesproken geen probleem vormen.”

Het Nederlands team wist zich zaterdag, zonder te spelen, al verzekerd van een plaatsbewijs voor Atlanta. Voorafgaande aan het eigen duel tegen Wit-Rusland speelde Canada met 3-3 gelijk tegen Spanje. De eenvoudige zege (4-0) op de zwakke en nog puntloze Witrussen was daarom vooral van statistisch belang.

In het eenzijdige duel scoorde Taco van den Honert drie keer. De andere treffer kwam op naam van Stephan Veen, met zeven goals na topscorer Van den Honert de tweede schutter van Oranje. Laatstgenoemde speelde zijn tweehonderdste officiële interland voor de nationale ploeg. De 29-jarige jubilaris schroefde zijn doelpuntentotaal bij het kwalificatietoernooi op tot twaalf.

Tegen Spanje kwam de aanvaller van landskampioen Amsterdam gisteren niet tot scoren. Hij gaf wel de voorzet waaruit Rogier van der Wal in de negende minuut voor 1-0 zorgde. Tien minuten later verdubbelde Marc Delissen de score door een voorzet van Veen van dichtbij af te ronden. In de tweede helft scoorde de Spanjaard Arnau uit een strafcorner tegen: 2-1.

Net als in de zes eerdere duels op de Real Club de Polo kon de Nederlandse ploeg gisteren zelden imponeren. “We moeten niet ingewikkeld doen over dit toernooi”, vond Oltmans. “Wij kwamen hier om ons olympisch ticket op te halen. Met uitzondering van de eerste helft tegen Maleisië was het spel kleurloos, mat en zonder emoties. Daar hoeven we nog geen drie seconden over te discussiëren. Het was toereikend. Maar veel voldoening beleven we er niet aan. We speelden aanvaardbaar, maar zonder temperament, nooit echt bijzonder.”

De bondscoach zocht de verklaring voor het teleurstellende optreden in de aanloop naar het toernooi. “We hebben ons niet serieus kunnen voorbereiden op dit evenement. Elf dagen op Las Palmas met 26 man spreekt niet tot de verbeelding.” Mentaal en fysiek was de ploeg volgens Oltmans niet topfit. “We hebben een paar tikjes opgelopen in de laatste veertien maanden. Twee finales verliezen door strafballen - WK en EK - hebben het frisse, het frivole uit ons spel gehaald.”

Op 8 juni begint de selectie met de zeven weken durende voorbereiding op de Olympische Spelen. Oranje speelt twee vierlandentoernooien, twee oefeninterlands tegen Duitsland en hoopt de komende weken meer sparringpartners te vinden. Aan de huidige kerngroep van zestien voegt Oltmans twee reserves toe. Waarschijnlijk zijn dat verdediger Bastiaan Poortenaar en middenvelder Floris Jan Bovelander.